Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) blochează 33.000 de potențiali prosumatori

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) blochează 33.000 de potențiali prosumatori. Nici după o lună de la oprirea înscrierilor, AFM nu reușește să ofere explicații clare și să repornească programul de finanțare.

Programul de finanțare pentru cetățenii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, după doar câteva ore de la deschiderea lui. Justificarea AFM a fost destul de seacă, invocând o „analiză asupra modului de funcționare”. Decizia AFM a stârnit un val de nemulțumire în rândul zecilor de mii de posibili aplicanți și a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. O lună mai târziu, AFM continuă tăcerea care lasă loc suspiciunilor și acuzațiilor.

Administrația Fondului de Mediu (AFM) s-a angajat încă din timpul dezbaterilor pentru noua lege a regenerabilelor (legea 184/2018) că va demara un program de finanțare pentru a sprijini instalarea de panouri fotovoltaice. Finanțarea anunțată a fost extrem de atrăgătoare pentru cei interesați să devină mici producători de energie: 20.000 de lei/proiect pentru minim 3 kW instalați, fiind suficiente fonduri pentru 33.000 de instalări. Peste 80% din finanțare (536 milioane lei) este asigurată din bani europeni, prin Programul Operațional Regional (POR), valoarea totală a granturilor fiind de 656 milioane lei.

După un an și jumătate de așteptare, pe 10 septembrie, aplicația informatică prin care se fac înscrieri în programul pentru prosumatori a fost deschisă pentru doar 6 ore. AFM a motivat suspendarea înscrierilor prin nevoia de a analiza „modul de funcționare”. Lipsa de comunicare a instituției a generat un șir lung de întrebări și speculații din partea celor interesați. Ulterior, reprezentanții AFM au declarat în presă că au sesizat „organele abilitate” referitor la unele nereguli constatate în timpul înscrierilor.

„După ce au așteptat mai mult de un an de zile începerea acestui program, 33.000 de cetățeni nu pot deveni prosumatori din cauza AFM. Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanțare pentru prosumatori. 

Este inadmisibil ca timp de o lună, Administrația Fondului pentru Mediu să nu ofere lămuriri detaliate asupra motivelor pentru care a oprit înscrierile. Ce nereguli au fost sesizate? Cine este responsabil pentru ele? De ce a fost sesizat Parchetul? 

E cât se poate de îngrijorător că un program de finanțare care poate să deschidă calea producției de energie verde la nivel individual, de prosumator, riscă să fie compromis.” declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Conform declarațiilor AFM, 13.271 de cereri de finanțare au fost înscrise deja în aplicația informatică. Alte 20.000 de aplicații mai pot fi înregistrate dacă procesul va fi reluat. 

Administrația Fondului pentru Mediu nu a comunicat încă un termen pentru reluarea înscrierilor.