Cum să-ți faci singur soluție de spălat parbrizul?

Soluțiile de spălat parbrizul din comerț nu sunt întodeauna de calitate și uneori avem surprize neplăcute. Lichidul pentru spălat parbrizul poate îngheța pe timp de iarnă, deși producătorul a scris pe ambalaj că rezistă până la -20 de grade Celsius. Sau vedem că lichidul nu conține glicerină sau alte substanțe care să permită alunecarea ușoară a lamei ștergătorului. Iar cel mai grav e faptul că unii producători folosesc metanol în componența lichidului de spălat parbrizul și nu etanol, așa cum este recomandat.

Cum să-ți faci soluție de spălat parbrizul pentru iarnă?

O rețetă simplă pentru lichidul de spălat parbrizul are următoarea compoziție:
– Apă dedurizată (pentru a evita depunerile de calcar)
– Alcool etilic alimentar din supermarket sau alcool sanitar de la farmacie sau alcool izopropilic
– Câteva picături de lichid de spălat vasele pe litru (pentru detergetul și glicerina din compoziția sa)

Spre exemplu, o soluție de spălat parbrizul pentru iarnă ar trebui să aibă o concentrație volumetrică de 40% etanol pentru a rezista la temperaturi reale de -23 de grade Celsius. Dacă folosiți alcool izopropilic, concentrația trebuie să ajungă la 60% alcool pentru un punct de îngheț de -23 de grade Celsius.

O soluție apă/etanol cu o concentrație de 50% va îngheța la -32 de grade Celsius, temperaturi care în România sunt atinse în zona de munte, odată la câțiva ani, pentru câteva zile.

Concentrația soluției apă etanol și punctul ei de îngheț

Concentrația de etanol în procente % vol 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
Punctul de îngheț în grade Celsius 0 -4 -9 -15 -23 -32 -37 -48 -59 -73 -115

Tot pe timpul zilelor geroase este recomandat să aveți în portbagaj un recipient cu pulverizator (poate fi un recipient de la soluția de geamuri pe care o cumpărați din supermarket) în care să puneți o soluție apă/etanol cu o concentrație de 50%. Pulverizând această soluție pe lamelele înghețate ale ștergătoarelor, pe geamurile laterale și pe oglinzi, acestea se vor dezgheța mai repede și veți putea pleca la drum mai rapid.

Câștigă timp! Comandă detergenții online!

Soluțiile ieftine nu au această concentrație de etanol, ci conțin într-o mică proporție metanol, un alcool mai ieftin, dar și mai periculos pentru sănătate. Vaporii de metanol pot fi absorbiți prin sistemul de ventilație și introduși în habitaclu.

Cum să-ți faci soluție de spălat parbrizul pentru vară?

Pe timpul verii, soluția de spălat parbrizul nu mai are nevoie de alcool. Este suficientă apa dedurizată amestecată cu detergentul de vase. Sunt suficiente câteva picături de lichid de vase pentru un litru de apă pentru ca ștergătorul alunece ușor, fără zgomot. Detergentul va spăla mai eficient praful și murdăria acumulate. Dacă adaugați prea mult detergent de vase se va forma spumă care va rămâne o perioadă pe parbriz.

Coloranții nu sunt necesari – ei sunt adăugați de producători în scop de marketing, pentru a face produsul mai atractiv.