A fost inaugurat primul centru de stocare a energie electrice din România!

Astăzi, 27 septembrie 2018, a fost inaugurat în parcul eolian EDP Renewables din localitatea Cobadin, județul Constanța, primul centru pentru stocarea energiei electrice în acumulatori.
Stocarea energiei electrice la scară largă, cu ajutorul acumulatorilor, este ceva nou, prima stație cu o putere semnificativă fiind inaugurată în Australia de către Tesla.
Astăzi, România deschide un nou drum în stocarea energiei verzi și utilizarea ei pentru acoperirea vârfurilor de consum. De regulă, pentru stocarea energiei electrice produsă de centralele verzi sunt folosite lacurile de acumulare, bateriile fiind mult prea costisitoare până în acest moment. Reducerea prețurilor pentru acumulatorii performanți a făcut ca astfel de soluții de domeniul SF să fie transpuse în practică la scară industrială.
Bateriile de la Cobadin au o putere de 1MW și ocupă două containere. Chiar dacă pare o putere nesemnificativă, stocarea în baterii are un viitor strălucit date fiind prețurile tot mai reduse pentru acumulatorii de înaltă performanță.
Grupul portughez EDP Renewables are afaceri deschise în 13 țări. În România, grupul a investit peste 1 miliard de euro și are ferme eoliene în Constanța, Tulcea, Vaslui și Ialomița și stații fotovoltaice în Dolj, Gorj și Mehedinți.


Cea mai mare centru de acumulatori pentru stocarea energiei electrice se află în Australia, a fost construit de Tesla și are o putere de 100MW. Grupul de baterii poate trece de la modul de încărcare la cel de descărcare într-o fracțiune de secundă și poate echilibra rapid sistemul energetic. Energia de echilibrare are un preț mult mai ridicat decât energia electrică furnizată pe timpul nopții, atunci când scade cererea.