Călătoria în Serbia – taxe, prețuri, condiții!

blue and white boat on body of water

Serbia nu este văzută ca o destinație de vacanță și pare o țară neatractivă la prima vedere. Vecinii noștri au multe lucruri frumoase de împărtățit și pot oferi vacanțe accesibile în unele zone la care nu v-ați fi gândit până acum. Belgrad este capitala Serbiei și a fostei Yugoslavii, prin urmare, Belgrad a acumulat resurse din întregul spațiu yugoslav. Autostrăzile, nodurile rutiere și clădirile înalte sunt primele lucruri pe care le veți observa în Belgrad.


Cetăţenii români pot intra în Serbia pe baza pașaportului sau a cărții de identitate (buletin). Perioada maximă de şedere este de maximum 90 de zile într-un interval de 180 de zile. Controlul vamal este destul de simplu și rapid, fără prea multă birocrație. La vamă va trebui să prezentați actele de identitate, pașaportul în cazul unui minor, actele mașinii și asigurarea RCA, care trebuie să includă Serbia.

Este posibil ca vameșul sârb să fie interesat de destinația finală a călătoriei voastre și de locul de cazare. Fiți calm, aveți răbdare și răspundeți la întrebări, chiar dacă vi se par deplasate sau fără sens. La întoarcerea în România, vameșii români vor fi interesați dacă ați adus țigări, alcool sau alte lucruri interzise de legislația Română.

Moneda Serbiei este dinarul, însă puteți plăti cu cardul în majoritatea locațiilor, inclusiv la stațiile de taxare de pe autostradă, prin urmare nu este obligatoriu să aveți dinari sârbești din primul moment în care ați intrat în țară.

Serbia nu este țară a Uniunii Europene, iar tarifele de roaming sunt foarte mari, mai ales pentru legăturile de date. Este recomandat să folosiți hărțile offline pentru navigație și să aveți grijă ca telefonul să nu descarce pachete mari de date, cum ar fi filme de pe Youtube și TikTok.


Noi am intrat în Serbia prin vama Porțile de Fier, având ca destinație orașul Belgrad. Drumul pe malul sârbesc al Dunări este mai spectaculos pentru că se află la o înălțime mai mare față de fluviu. Veți avea la dispoziție parcări cu vedere la Dunăre și un număr de 21 de tuneluri rutiere pe drumul către Belgrad. Tunelurile sunt numerotate de la T1 la T21, au lungimi reduse, și nu sunt iluminate. Drumul spre Belgrad se abate pe drumuri locale și prin satele sârbești. Unele drumuri locale pot prezenta gropi sau o stare proastă a carosabilului, fapt care nu o să fie pe placul șoferilor.

Pentru Serbia nu este necesară cumpărarea unei vignete. Autostrăzile sunt cu plată (aproximativ 5 euro / 100km), iar sistemul de plată funcționează în felul următor: La intrarea pe autostradă veți primi o cartelă, pe care va trebui să o prezentați mai târziu, în momentul în care ieșiți de pe autostradă. Operatorul va face calcul kilometrilor parcurși, va afișa costul și veți putea plăti cu dinari sau direct cu cardul vostru.

Folosirea farurilor este obligatorie, inclusiv pe timpul zilei. Este interzisă deținerea și utilizarea de dispozitive de tip anti-radar. Poliția rutieră sârbă pune accentul pe respectarea limitelor de viteză. În afara localităților limita este de 80km/h, existând radare fixe care verifică respectarea legii. În localitate și pe autostradă limitele de viteză sunt exact ca în România de 50km/h, respectiv 130km/h.


Parcarea în Belgrad

În zona centrală din Belgrad, timpii de parcare în locurile amenajate de-a lungul căilor de circulație nu pot depăși 1, 2 sau 3 ore (în funcție de oră). Există trei zone de parcare.

Zona roșie: timp maxim de parcare 60 minute
Zona galbenă: timp maxim de parcare 120 de minute
Zona verde: timp maxim de parcare 180 minute

Pentru aceste zone trebuie să plătiți locul de parcare între orele 07.00 și 21.00, de luni până vineri. În timpul nopții (21 PM – 7 AM) parcarea este gratuită. Sâmbătă trebuie să plătiți între orele 07.00 și 14.00.

Noi am folosit parcarea mallului Rajićeva Shopping Center ce are un tarif de 100 dinari/ora (4,23 lei). Parcarea este mai scumpă, dar are tot timpul locuri libere în zona centrală. Din parcarea mallului Rajićeva se poate ieși direct pe strada pietonală Knez Mihailova, spre Cetatea Belgradului și către Muzeul Militar. A doua parcare pe care am folosit-o a fost parcarea de lângă fostul hotel Slavija, ce este mai ieftină și permite accesul la principalele bulevarde comerciale. În cazul ambelor parcări se poate plăti direct cu cardul la terminalul de parcare. În Belgrad veți observa numeroase indicatoare spre parcări și numărul locurilor libere disponibile în acea parcare.


Zona urbană poate fi văzută de pe dealul cetății Belgradului. De acolo se poate observa zona unde râul Sava se unește cu Dunărea, iar seara, vederea este și mai spectaculoasă pe măsură de clădirile înalte își aprind iluminatul arhitectural (așa după cum puteți vedea în clipul de mai jos).


În cazul unor evenimente nefericite pot fi apelate următoarele numere de urgenţă:

Poliţia: 192
Pompierii: 193
Ambulanţa: 194
SOS victime violenţă în familie: 011/36­26­006
Asistență auto: 1987