Home » Infrastructura » Cele mai lungi tuneluri de autostradă din Balcani

Cele mai lungi tuneluri de autostradă din Balcani

Regiunea Balcanilor, din care România face parte din punct de vedere cultural, a fost întotdeauna scena unor conflicte, ce s-au succedat cu o frecvență mult prea mare pentru a permite dezvoltarea economică și socială. Fiind o zonă periferică a marilor imperii, Balcanii au rămas subdezvoltați față de zonele Europei Centrale.
Astăzi, sub controlul Uniunii Europene și al NATO, Balcanii au șansa de a prospera.
Mai jos am alcătuit o listă a celor mai lungi tuneluri de autostradă din regiunea Balcanilor.

PozitieDenumireLungime (km)Tara
1Tunelul T26Grecia
2Tempi (S2)5,96Grecia
3Mala Kapela5,82Croatia
4Sveti Rok5,69Croatia
5Thirrë-Kalimash5,5Albania
6Učka5,06Croatia
7Driskos4,58Grecia
8Panagopoula4,02Grecia
9Metsovo3,59Grecia


Grecia este țara cu cea mai complexă rețea de autostrăzi, tuneluri și viaducte din regiunea Balcanilor. Numai pe autostrada Egnatia Odos există 76 de tuneluri de autostradă cu o lungime totală de 99 de kilometri și 1650 de poduri și podețe.
Croația a făcut eforturi mari pentru a-și dezvolta rețeaua de autostrăzi, iar tunelurile Mala Kapela și Sveti Rok sunt o dovadă a acestui efort. Albania, în ciuda produsului intern brut destul de limitat și a populației de numai 3 milioane de locuitori a reușit să contruiască un tunel de autostradă cu lungimea de 5,5 kilometri.
România nu intră în această listă, chiar dacă țara este traversată de la un capăt la altul de munții Carpați. Cel mai lung tunel de autostradă din România (și singurul de altfel) este Tunelul Săcel de pe A1, cu o lungime de 340 de metri.

Tunelul de autostradă în Albania (5.5km)


Pentru a înțelege mai bine diferențele, menționăm că produsul intern brut al României (165 mld. Euro în 2016) este de aproximativ 14 ori mai mare ca al Albaniei și de 3 ori mai mare ca al Croației.

Tunelul de autostradă Săcel

Inaugurarea compluxului de tuneluri Tempi de către comisarul european Corina Crețu și prim-ministrul Alexis Tsipras


„Este o operă herculeană realizată cu contribuția finanțării din partea Uniunii Europene”, a spus comisarul Corina Crețu la inaugurarea tunelurilor de autostradă din Grecia.

Etichete: , , , , ,
Postat de in data de 4 februarie 2017. In categoria Infrastructura. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

You must be logged in to post a comment Login