Primăria Capitalei vrea să monteze 50 de staţii de încărcare

Dacia Spring

Primăria Capitalei intenţionează să monteze 50 de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice, cu câte două puncte de reîncărcare, pe 11 amplasamente din Municipiul Bucureşti.

Un proiect în acest sens va fi dezbătut în şedinţa de miercuri (30.08.2023) a Consiliului General al Capitalei. Potrivit studiului de fezabilitate, în Bucureşti există 286 de staţii de reîncărcare, dar numeroase artere sau zone din Capitală nu au acoperire sau au o acoperire slabă din punct de vedere al prezenţei staţiilor de încărcare.


„Având în vedere traficul foarte intens înregistrat la nivelul Municipiului Bucureşti, în contextul existenţei unui număr insuficient de staţii de reîncărcare a maşinilor electrice, apreciem că imposibilitatea accesării acestora de către participanţii la trafic care posedă vehicule electrice ar conduce la o descurajare a traficului electric, cu consecinţe negative în plan economic şi pe componenta de mediu. În acest sens, a fost realizat un studiu de fezabilitate care a avut principal scop realizarea a 100 puncte de reîncărcare, prin montarea a 50 staţii de reîncărcare pe 11 amplasamente din municipiul Bucureşti”, prevede referatul de aprobare.

Obiectivul de investiţii vizează realizarea a minim doua puncte de reîncărcare la o staţie, alimentate din acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie, dintre care un punct permite încărcarea în curent continuu la o putere de 50KW, iar un altul permite încărcarea în curent alternativ la o putere 22 KW, precum şi încărcarea simultană la puterile declarate. Pe amplasamentele staţiilor de reîncărcare se vor asigura două locuri de parcare, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice, marcate cu culoarea verde. Suprafaţa de teren ocupată este de minim 21 mp.


Staţiile de încărcare vor fi amplasate în zonele: Esplanada Gării Băneasa şi str Tipografilor, parcare Piaţa Victoriei spre Buzeşti, World Trade Plaza, str. Nicolae Caramfil, str. Chiristigiilor, str. Halele Obor, Şos. Morarilor – Şos. Vergului, Calea Văcăreşti – Arhivele Statului, Bulevardul Unirii, Bd. Libertăţii, Calea 13 Septembrie.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 17,9 milioane lei, inclusiv TVA, iar durata de realizare este de 15 luni, dintre care 2 luni pentru proiectare şi 13 luni pentru execuţie.