Cel mai puternic laser din lume se află la Măgurele

ELI-NP ROMANIA

Miercuri, 13 martie 2019, a avut loc la Măgurele comunicarea publică a rezultatelor testelor sistemului laser de mare putere al ELI-NP, ocazie cu care s-a realizat și un test demonstrativ, confirmându-se atingerea puterii de 10 PW ( zece milioane de miliarde de W ).

Laserul de la ELI-NP devine, astfel, cel mai puternic sistem laser realizat vreodată. Atingerea celor 10 PW la laserul ELI-NP reprezintă un moment de referință pentru cercetarea mondială, Europa deținând, în premieră, prin România, cel mai puternic laser din lume. Acest echipament unic în lume deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele, iar realizarea lui la parametrii asumați confirmă încă o dată faptul că proiectul ELI-NP este un proiect de succes, care va rămâne în istoria mondială a științei. Echipa ELI-NP adresează mulțumiri și felicitări echipei Thales Franța și Thales România pentru rezultatele obținute și pentru colaborarea deosebită derulată pe parcursul anilor de realizare a sistemului.

ELI-NP ROMANIA
ELI-NP ROMANIA

Stiinta si Aplicatii

ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatii ale acesteia, fiind alcatuita dintr-un laser de foarte mare intensitate constand din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW si cel mai stralucitor fascicul reglabil de raze gama.
Aceasta combinatie unica de experimente va permite ELI-NP sa abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare in domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare si astrofizicii, precum si in domeniul stiintei materialelor, al managementului materialelor nucleare si stiintelor vietii.
ELI-NP a fost selectat de cel mai important comitet stiintific din domeniul Fizicii Nucleare din Europa – NuPECC – in Planul pe Termen Lung al Fizicii Nucleare din Europa ca infrastructura majora. 

Infrastructura ELI-NP va consta din doua componente:

– Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu doua brate laser de 10 PW capabile sa atinga intensitati de ordinul a 1023 W/cm2 si campuri electrice de 1015 V/m.

– Un fascicul γ foarte intens stralucitor, cu E γ pana la 19,5 MeV, care este obtinut prin retroimprastierea incoerenta Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte stralucitor, intens, de electroni produs de un accelerator clasic.

Aceasta infrastructura va crea un nou laborator european cu o gama vasta de domenii ale stiintei de la fizica fundamentala de varf, fizica nucleara inovativa si astrofizica la aplicatii pentru materiale nucleare, managementul materialelor radioactive, stiinta materialelor si stiintele vietii. 

In prima faza de implementare (2013-2015) s-au realizat: recrutarea personalului de specialitate, componentele primului laser de 10PW din lume, prima parte din sistemul fascicul gama si constructiile civile.

Principalele domenii de cercetare si aplicatii din cadrul ELI-NP

In cadrul ELI-NP, doua comunitati stiintifice bine stabilite, fizica laserilor de mare putere si fizica nucleara, si-au unit eforturile pentru a construi o noua infrastructura interdisciplinara si pentru a defini programul de cercetare al acesteia. Cazul stiintific pentru ELI-NP, bazat pe caracteristicile unice ale fasciculelor laser si gama de mare putere, a fost elaborat prin colaborarea internationala a peste 100 de oameni de stiinta din 30 de tari si publicat cu titlul Cartea Alba a ELI-NP. 

Utilizarea fasciculelor laser de foarte mare intensitate si a fasciculelor gama foarte stralucitoare, intense, va conduce la progrese majore in domeniul fizicii nucleare si domeniile conexe: 

1. Investigarea interactiunilor laser-materie de mare putere utilizand metodele fizicii nucleare in vederea studierii posibilitatilor de obtinere a unor fascicule de protoni si ioni grei de inalta calitate accelerate cu ajutorul laserilor.
2. Intensitatea extrem de mare a fasciculului laser va permite studiul fenomenelor fizice fundamentale anticipate prin teorie, precum birefrigeranta vidului si crearea perechilor in campuri electrice intense.
3. Investigarea structurii nucleare si a sectiunilor transversale de interes pentru astrofizica utilizand reactiile fotonucleare.
4. Noi metode de identificare si caracterizare de la distanta a materialelor nucleare vor fi investigate cu aplicatii pentru securitatea nationala (scanarea automata de la distanta a containerelor de transport) si managementul materialelor nucleare.
5. Noi moduri de producere mai eficienta a radioizotopilor utilizati in prezent in medicina si producerea celor noi propusi.
6. Utilizarea simultana a fasciculelor laser si gama de mare intensitate va permite studii de fizica fundamentala precum producerea perechilor in vid.

Activitati de cercetare

Activitatile de dezvoltare stiintifica si tehnologica din cadrul ELI-NP sunt repartizate pe 5 Activitati de Cercetare, fiecare dintre acestea avand ca scop realizarea unei parti semnificative din noua Infrastructura de Cercetare.
Sistemele principale sunt: Sistemul Laser de Mare Putere – Activitatea de Cercetare 1 si Sursa Gamma de Mare Intensitate – Activitatea de Cercetare 2, ambele avand specificatii mult superioare infrastructurilor existente si care ofera, prin combinarea lor, caracteristici unice in randul tuturor celorlalte infrastructuri planificate la nivel mondial. 

Directiile de cercetare care vor fi studiate in cadrul noii infrastructuri, mai ales in domeniul fizicii nucleare si domeniilor conexe, sunt grupate in alte trei Activitati de Cercetare. Echipe locale puternice, in continua crestere pe parcursul fazei de implementare, vor dezvolta instrumentarul de ultima generatie pentru experimente in domeniul emergent al fizicii nucleare cu laser. 

Cele cinci Activitati de Cercetare (Sistem Laser de Mare Putere, Fascicul Gama de Mare Intensitate, Fizica Nucleara cu Laseri de Mare Putere, Fizica Nucleara si Aplicatii cu fascicule gama de mare intensitate si Fizica fundamentala cu fascicule laser si gama combinate) au aparut in mod firesc, ca o separatie logica intre CD aferenta sistemelor experimentale si cercetarea urmarita prin exploatarea acestora, in cursul dezbaterilor purtate in sanul comunitatii stiintifice. Mai multe informatii la: http://www.eli-np.ro/ro/activitati-cercetare.php

LocalizareFiind situata in Magurele, la doar 12 km distanta de centrul Bucurestiului, utilizatorii infrastructurii ELI-NP vor beneficia de toate infrastructurile si serviciile furnizate in zona metropolitana.
Concentrand un numar de 8 infrastructuri de cercetare de interes national, Magurele are cea mai mare vizibilitate stiintifica din Romania, cu cinci institute nationale de CD (Fizica Nucleara, Fizica Laserilor, Plasmei si Stiintelor Spatiale, Fizica Materialelor, Optoelectronica, Seismologie), o Facultate de Fizica si doua companii de inginerie (optoelectronica si proiectarea infrastructurilor nucleare). Click pentru a vedea localizarea

ConstructiaInfrastructura ELI-NP se intinde pe o suprafata de aproximativ 33.000 m2 cu cladiri de inalta calitate si eficiente din punct de vedere energetic, majoritatea alocata sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate si instrumentatiei pentru experimente.
ELI-NP va fi o infrastructura cu acces deschis. Constructiile civile includ o cladire de birouri, o casa de oaspeti si o cantina. 
Galerie foto: http://www.eli-np.ro/civil-construction/construction_photos.php

ELI-NP este implementat de Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH), dedicat cercetarii si dezvoltarii in domeniul Fizicii Nucleare si Ingineriei Nucleare si domeniile conexe care includ Astrofizica si Fizica Particulelor, Teoria Campurilor, Fizica Matematica si Computationala, Fizica Atomica, Fizica Vietii si Mediului. IFIN-HH are o contributie de aproape 10% la productia stiintifica nationala.