Ce automobil este potrivit pentru o insulă?

Ce automobil se potrivește pentru o insulă de la tropice, inundată de soare? Automobilul electric este ideal pentru orice insulă cu diametrul de până la 150 de kilometri, unde lungimea drumurilor este limitată de factorii fizici iar soarele luminează panourile fotovoltaice pentru un timp îndelungat.

Exemplul Barbados

O companie din insula Barbados a reușit să instaleze 50 de stații de reîncărcare și să vândă peste 300 de autovehicule electrice. Stațiile de reîncărcare sunt montate sub panourile fotovoltaice, care produc electricitate și oferă umbra atât de dorită într-o zonă unde soarele strălucește din plin.

Insula Barbados are un diametru de aproximativ 34 de kilometri, un automobil electric cu o autonomie de peste 200 de kilometri fiind ideal pentru a te deplasa în orice punct al insulei. La fel ca Barbados, celelalte insule din Caraibe oferă aceleași condiții ideale pentru automobilele electrice.

În zona Caraibelor există 220 de zile în care soarele strălucește pe cer, iar această resursă poate fi valorificată cu ajutorul panourilor solare, localnicii având șansa de a renunța la petrol. Insulele importă în proporție de 100% orice tip de combustibil, iar prețul acestuia este mai mare decât pe continent.

La nivel global, numărul vehiculelor electrice este de aproximativ 3 milioane, International Energy Agency (IEA) estimând un număr de peste 125 milioane de unități pentru anul 2030.

Administratorii companiilor din insulele Caraibe au în plan chiar și trecerea la autobuze electrice. Spre exemplu, cumpărarea motorinei și arderea ei într-o centrală pentru producerea energie electrice și mai apoi încărcarea autobuzelor este mai eficientă decât arderea combustibilului într-un motor diesel cu randament obișnuit. Cu alte cuvinte, dacă toate automobilele electrice ar fi alimentate cu energie produsă din combustibil fosil tot ar fi mai eficiente decât actualele automobile cu motor termic.

Din păcate, achiziția unui automobil electric este foarte costisitoare pentru locuitorii din Caraibe. Un Nissan Leaf costă aproximativ 50.000 de dolari în Barbados și numai 30.000 de dolari în Marea Britanie.

În România, automobilul electric este o opțiune demnă a fi luată în calcul datorită subvențiilor acordate de statul român, precum și a noii legi prosumer, ce permite vânzarea de energie electrică, obținută din surse regenerabile. Află mai multe despre cum să să vinzi energie electrică – http://www.autogreen.ro/energie/afla-cum-poti-sa-vinzi-energie-electrica/