Deseurile valoroase sunt exploate de firme particulare si nu numai pentru recuperarea metalelor precum: argint (folosit pentru contactori) cupru, aluminiu, fier, zinc, aliaje, etc. Pornind de la initiativa a 32 de firme din sectorul IT, organizatia a ajuns sa cuprinda in prezent circa 300 de companii producatoare sau importatoare de echipamente electrice si electronice si sa constituie un exemplu de bune practici in ceea ce priveste standardele practicate in managementul DEEE-urilor in Romania.
ECOTIC a fost prima organizatie de acest gen aparuta in Romania in conformitate cu Directiva europeana si legislatia romaneasca armonizata, care a primit, de altfel, si prima licenta de operare in domeniul managementului DEEE din partea autoritatilor de mediu din tara noastra.
In cei cinci ani de functionare ECOTIC a fost un pionier in managementul DEEE din Romania, trasand bazele colectarii selective incepand cu anul 2007 prin dezvoltarea unui sistem complex de colectare in care sint implicate autoritatile publice locale, companii si institutii, salubritati, retele de magazine si colectori specializati.
Actiunile de colectare a DEEE-urilor desfasurate incepand cu anul 2007 au generat in sistemul ECOTIC peste 27.000 tone, aducand un aport semnificativ la volumul total de DEEE colectate in Romania.
In acelasi timp, cele peste 30 de actiuni de constientizare dezvoltate de ECOTIC au contribuit la informarea populatiei si la formarea unei mentalitati noi atat in mediul urban, cat si in cel rural privind colectarea selectiva si reciclarea DEEE.