Taxa pe ambalaj – Civilizația s-a reîntors în oraș!

România va avea o lege pentru reciclarea ambalajelor ce va pune ordine în sistemul de producție, distribuție, consum și reciclare. Sistemul este foarte inteligent și și-a dovedit eficiența în Germania. Consumatorii vor plăti în magazin o garanție de 50 de bani pentru ambalajele fabricate din PET, aluminiu sau sticlă. Dacă vor dori să returneze ambalajul cu codul de bare intact, vor primi un voucher de cumpărături pe care îl vor valorifica la următoarea achiziție, în magazinul unde au reciclat.

Nimeni nu este obligat să recicleze, însă va fi taxat cu 50 de bani (banii plătiți în magazin) pentru fiecare ambalaj nereciclat. În cazul în care va arunca ambalajul pe stradă, acesta va putea fi valorificat în magazin de o altă persoana pentru care ambalajele devin o sursă de venit.

Ce înseamnă această lege a reciclării?

În primul rând vom avea străzi, păduri și râuri mai curate, fără PET-uri, doze și sticle. Vom ține sub control suprafața gropilor de gunoi și vom putea folosi terenul în alte scopuri (pentru împădurire spre exemplu). În al doilea rând se creează o bază de materii prime pentru industrie tocmai din reciclarea acestor ambalaje. După cum știți, industria sticlei dar mai ales a aluminiului este mare consumatoare de energie.

“Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care aceştia le vor înapoia la magazin în sfârşit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare şi nu vor mai ajunge să fie îngropate pur şi simplu şi lăsate moştenire copiilor noştri în gropile de gunoi, aşa cum se întâmplă astăzi. Va fi o garanţie modică de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin şi foloseşte o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coş de cumpărături pe care o recuperezi de îndată ce aduci coşul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în acelaşi mod va funcţiona şi garanţia pentru sticle, pet-uri şi doze de aluminiu, consumatorii primindu-şi înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colţul blocului, că e în mediul urban sau în mediul rural, cetăţenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să îşi recupereze cei 50 de bani”, a afirmat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România.