Probleme senzor de temperatură exterioară Renault Megane

Senzorul de temperatură exterioară de la la Renault are o caracteristică specială, întâlnită pe majoritatea automobilelor grupului. După o perioadă, senzorul de temperatură exterioară se defectează și nu mai indică temperatura în mod corect. Erorile merg de la câteva grade până la valori halucinante, plus sau minus.

Senzor de temperatură exterioară Renault Megane 3 Grandtour

În cazul automobilului în cauză, un Renault Megane 3 Grandtour, senzorul indica o temperatură cu 16-17 grade Celsius mai joasă. Sistemul de climatizare automată al mașinii lua ca referință această valoare, iar clima refuza pur și simplu să funcționeze corect. Practic, sistemul de climatizare funcționa în modul manual, fără să deschidă automat clapetele și să execute programul pentru nivelul temperaturilor interioare și exterioare.
Sistemul de climatizare al automobilelor grupului Renault este coordonat de un calculator propriu care analizează informațiile de la mai mulți senzori și acționează asupra compresorului, ventilatorului, servomotoarelor, etc.

Unde se află senzorul de temperatură exterioară la Renault Megane 3?

Senzorul de temperatură se află localizat în oglinda din stânga și poate fi văzut ca un bulb, dacă vă uitați sub corpul oglinzii. Pentru înlocuirea acestuia trebuie să scoateți oglinda propriu zisă, să demontați capacul oglinzii, să desfaceți mufa pentru încălzirea oglinzii, mai apoi desfaceți trei suruburi care susțin motorul de reglaj al oglinzii, iar în acest moment aveți acces la senzor.

Senzorul de temperatură se află localizat în oglinda din stânga și poate fi văzut ca un bulb
Senzorul de temperatură se află localizat în oglinda din stânga și poate fi văzut ca un bulb

Renault (ca și alți producătorii) folosește prinderi prin cleme de plastic, șansa de a rupe clemele de prindere fiind foarte mare. Drept urmare va trebui să trageți cu mare grijă de oglindă și capacul oglinzii, acționând asupra acestor cleme.

Cât costă senzorul de temperatură exterioară la Renault?

Senzorul de temperatură la Renault costă undeva la 200 de lei la reprezentanță sau 120 pe siteurile specializate. Deci un preț destul de mare pentru o piesă destul de simplă.

Senzorul de temperatură Renault Megane 3
Senzorul de temperatură Renault Megane 3

Senzorul are codul 7700773858 și e folosit pe majoritatea automobilelor grupului.

Ce este senzorul de temperatură?

Senzorul de temperatură este (în acest caz) un termistor, adică un rezistor a cărui valoare în ohmi se schimbă în funcție de temperatură. Senzorul de temperatură este format în cazul Renault dintr-un termistor NTC și un rezistor de 18KOhmi montat în paralel cu acesta. Termistorii au ieșire neliniară, deci necesită componente suplimentare sau corecție software pentru liniarizare.

După documentare am decis să montez un termistor NTC 2k8 și un rezistor de 18KOhmi în paralel (18,2KOhmi valoare măsurată cu ohmetrul). Din păcate, la magazinele de pe Maica Domnului, din București, am găsit doar un termistor NTC 2k2.

Termistor NTC 2k2 cu rezistor 18KOhmi în paralel
Termistor NTC 2k2 cu rezistor 18KOhmi în paralel

Am montat termistorul, iar valoarea măsurată era cu cu câteva grade mai mare decât cea reală. Termistorul trebuie să stea sub oglindă, în fluxul de aer, pentru a măsura o temperatură corectă. Dacă îl lăsați în interiorul oglinzii, va măsura temperaturi mult mai mari, mai ales când soarele bate în carcasa oglinzii.

Costul senzorului de temperatură exterioară a ajuns la suma de 2,3 Lei, reprezentând piesele electronice. La reprezentanța Renault, operațiunea ar fi costat undeva spre 250-300 de lei.