Home » Energie » Turbina Pelton

Turbina Pelton

Turbina Pelton este una dintre cele mai eficiente tipuri de turbina hidraulica. Turbina a fost inventata de Lester Allan Pelton (1829-1908) in anii 1870 si functioneaza pe baza impulsului mecanic generat de presiunea apei. Turbinele Pelton sunt recomandate pentru caderile mari de apa si debite relativ mici.

Turbina Pelton

Turbina Pelton


Organele principale ale turbinelor Pelton sunt: rotorul, injectorul si carcasa. Rotorul are forma unui disc, pe a carui periferie sunt dispuse paletele.
In mod obisnuit turbinele Pelton se realizeaza cu unul sau doua injectoare, dar sunt si situatii particulare cu 4 sau 6 injectoare. Turbinele cu unul sau doua injectoare se realizeaza in mod obisnuit cu ax orizontal. Daca se utilizeaza mai mult de doua injectoare, agregatul se construieste cu ax vertical, in acest fel fiind facilitata evacuarea apei din turbina.
În România astfel de turbine sunt produse la Resita pentru parteri interni si externi.
Hidrocentrala Lotru este echipată cu trei turbine de tip Pelton Vertical executate după licenţa Neyrpic – Franţa, doua turbine fiind executate de U.C.M. Reşiţa S.A. iar una de firma Neyrpic Franţa.
Un alt obiectiv hidroelectric echipat cu turbine Pelton este Centrala Hidroelectica Dobresti. A fost construita in anii 1928-1930 și functioneaza si astazi. In anii inaugurarii era cea mai mare hidrocentrala din Romania si era echipata cu 4 turbine tip Pelton a cate 5650 CP, cuplate cu generatoare de 5 MVA/4MW.
In animatia de mai jos este prezentat modul de functionare a turbinei Pelton:

Modul de funcționare a turbinei Pelton

Turbină Pelton de 100KW

Etichete: , ,
Postat de in data de 26 octombrie 2008. In categoria Energie. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

One Response to Turbina Pelton

You must be logged in to post a comment Login

center>