O țară cu cât e mai bogată cu atât atrage mai mult hoardele de năvălitori. Pe noi nu ne invadează nimeni din simplu motiv că resursele de subsol ale României nu aparțin românilor. La Roșia Montană se pregateste un jaf de proporții naționale. În spatele RMGC stau cunoscuți speculanți ai piețelor globale.
Cei care vor rămâne cu banii din aurului românilor sunt: evreul Beny Steinmetz, cunoscutul miliardar american John Paulson și Thomas Kaplan Din păcate moții noștri din Munții Apuseni vor rămâne cu o zonă devastată și cu lacuri întregi de cianuri. Cum ai putea să-ți crești copii printre lacuri de cianuri? cum ai putea să atragi turiștii într-o zonă otrăvită cu peisaj selenar? de ce românii nu pot păstra aurul pentru ei și el trebuie predat unor afaceri străini? La aceste întrebări pot răspunde doar politicienii noștri corupți vânzători de țară.
Cei care se opun acestui jaf național pot semna o petiție împotriva exploatării pe adresa rosiamontana.net.
Să aflam câteva date despre Roșia Montană:
1. La Roșia Montană exista un zacamant de peste 300 de tone de aur, 1600 de tone de argint si alte metale pretioase estimate la circa 7 miliarde de dolari, in functie de pretul aurului si a zacamintelor gasite.
2. Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), este detinuta de firma canadiana Gabriel Resources, cu 80,7% din actiuni, si statul roman prin Compania Nationala Minvest Deva, subordonata Ministerului Economiei, cu 19,3% din actiuni.
4. In 2000 statul roman a acceptat sa-i fie redusa participatia in compania Rosia Montana Gold Corporation. In urma unei majorari de capital, participatia Minvest a fost redusa de la 33% la 19,3%
5. Pentru a-si mentine actuala participatie, de 19,3%, statul roman a fost imprumutat de catre Gabriel Resources la ultima majorare de capital in 2009, cu 115 milioane de lei, urmand ca banii sa fie restituiti de Romania din primele dividende.
6. Intr-o luare de pozitie impotriva proiectului minier al RMGC, rectorul Academiei de Studii Economice aprecieaza ca Romaniei ii va veni randul sa incaseze primul profit abia dupa 12 ani.
7. Rosia Montana a fost declarata de catre autoritatile romane “zona defavorizata”. Rosia Montana Gold Corporation beneficiaza, conform legii, de scutiri de TVA pe o perioada de 10 ani, precum si de alte facilitati fiscale.
8. In cazul exploatarii de la Baia Mare aurul a fost scos din tara mascat, in concentrate intermediare (dore), zeci de mii de tone, care n-au fost taxate ca aur, ci mult mai putin, ca semifabricate.
8. Costurile de inchidere ale minei inseamna 1,2 milioane USD pe an, asigurate de RMGC in primii 3 ani. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata.
10. Taxele pe dividende de la Gabriel Resources nu vor ajunge la Bugetul Romaniei, deoarece actionarii importanti sunt in majoritate companii off-shore, care nu platesc taxe.
Ce stim despre impactul asupra mediului…
11. Proiectul minier propune cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Acest baraj ar trebui sa sustina un lac cu o suprafata de 600 ha.
12. Barajul s-ar situa la 7 km in amonte de Abrud, oras cu peste 6000 de locuitori.
13. In caz de prabusire posibila a barajului, o parte din continutul iazului va fi deversata in reteaua hidrografica din zona, cu difuziune in Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Delta Dunarii si Marea Neagra.
14. La Baia Mare s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa, din cauza folosirii cianurii in exploatarea aurului. In anul 2000, in raurile Tisa si Lapus au fost deversate peste 100 de tone de substante otravitoare. Au otravit 1200 de tone de peste si au contaminat sursele de apa potabila a 2,4 milioane de locuitori.
15. In urma accidentului de la Baia Mare, statul roman trebuie sa sa-i plateasca Ungariei despagubiri de 120 milioane de euro pentru poluarea Tisei.
16. la 5 mai 2010 Parlamentul European a adoptat cu o majoritate zdrobitoare rezolutia pentru interzicerea din 2011 a mineritului pe baza de cianuri in Uniunea Europeana, cu recomandarea catre statele UE sa nu incurajeze noi proiecte de minerit pe baza de cianuri pana la interzicerea totala din 2011.
18. Pentru extragerea aurului se vor folosi pe parcursul celor 17 ani de exploatare, aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone cianura de sodiu.
Buna! Din toate articolele pe care le-am citit pana acum despre aurul din R.M. am inteles ca o exploatare miniera in acea zona ar fi devastatoare nu numai inplan ecologic dar si cultural si economic. Fara a lua in calcul minciunile frumoase ale celor de la Gold(Gabriel) Corporation, se pare ca in urma exploatarii aurului din R.M. zona respectiva va fi complet distusa pe termen indelungat, iar banii platiti statului roman ar fi o suma sub limita oricarui bun simt, ba nu; ar fi un JAF ABSOLUT, in cond. in care Romania primeste 4 mld euro iar compania miniera va realiza un profit de aprox. 100 mld euro! In orice caz, chiar daca mineritul s-ar produce in cele mai ecologice metode cu putinta iar profitul nostru ar fi maxim, tot NU AS FI DE ACORD cu exploatarea miniera de la R.M! Sanatate si Desteapta-te romane!