BMW spune că va începe să se aprovizioneze cu aluminiu produs cu energie electrică solară, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Automobilele performante sunt construite cu materiale ușoare și rezistente, precum aluminiu, fibra de carbon, titan sau oțeluri speciale aliate.
Instrustria aluminiului este cea mai mare consumatoare de energie electrică. După cum știți, aluminiu se obține din electroliza aluminei, care la rândul ei este obținută din bauxita prin procesul Bayer. Pe cât de util este aluminiu în industrie, pe atât de poluantă este producția lui. Doar generarea electricităţii necesare pentru producerea aluminiului primar, adică a aluminiului obţinut direct din compusul mineral de alumină, este responsabilă pentru aproximativ 60% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din industria aluminiului. Prin urmare, utilizarea energiei solare este un instrument eficient pentru reducerea emisiilor de CO2 asociate topirii aluminiului. Obținerea aluminiului cu energie electrică obținută din surse regenerabile, cum ar fi energia hidro, solară sau eoliană, reduce cu mult amprenta de carbon a acestei industrii. În România, singurul producător de aluminiu prin electroliza aluminei este ALRO Slatina. Mai există producători mai mici de aluminiu obținut din reciclare.
Aluminiul produs cu energie solară este prelucrat în turnătoria de metale uşoare de la uzina BMW Group din Landshut pentru a produce componente de caroserie şi transmisie, inclusiv cele necesare sistemelor de propulsie electrice, de exemplu. Aprovizionarea cu 43.000 de tone de aluminiu solar, în valoare de câteva sute de milioane de euro, va reprezenta aproape jumătate din cerinţele anuale ale turnătoriei de metale uşoare de la uzina din Landshut. Fără măsuri de corecţie, emisiile de CO2 per automobil din lanţul de aprovizionare al BMW Group ar creşte cu mai mult de o treime până în 2030. Compania nu numai că doreşte să oprească această tendinţă, ci şi să o inverseze şi chiar să reducă emisiile de CO2 per vehicul cu 20% din nivelurile anului 2019.
BMW Group are deja o relaţie de lungă durată pentru aprovizionarea cu aluminiu primar cu Emirates Global Aluminium (EGA). Acum, EGA a devenit prima companie din lume care foloseşte energia electrică solară şi pentru producţia comercială de aluminiu, pe care iniţial îl va furniza exclusiv BMW Group. EGA se aprovizionează cu electricitatea utilizată pentru producţia aluminiului destinat BMW Group din Parcul Solar Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, aflat în deşertul din jurul Dubai, care, acum aflat în etapa finală de dezvoltare, va deveni cel mai mare parc solar din lume. Acesta este operat de Autoritatea de Energie Electrică şi Apă din Dubai, iar electricitatea pe care o produce în mod durabil este certificată de terţi, asigurându-se că poate furniza EGA o energie care este trasabilă şi transparentă.
EGA este cel mai mare producător mondial de “aluminiu premium” şi a fost prima companie cu sediul în Orientul Mijlociu care s-a alăturat Iniţiativei de Administrare a Aluminiului. EGA a furnizat aluminiu primar pentru BMW Group din 2013. EGA este un producător integrat de aluminiu, cu operaţiuni care variază de la extracţia bauxitei la rafinării şi electroliză, până la producţia de aluminiu primar turnat. În 2019, EGA a vândut 2,6 milioane de tone de metal turnat. EGA este singurul producător de aluminiu din Emiratele Arabe Unite, a cincea cea mai mare ţară producătoare de aluminiu din lume. Cu peste 400 de clienţi în peste 50 de ţări, EGA este unul dintre cei mai mari furnizori de aliaje de turnătorie către industria auto din întreaga lume. EGA este certificat conform IATF 16949:2016, cel mai recent standard global stabilit de industria auto, care îşi propune să asigure un management al calităţii şi mai riguros în lanţul de aprovizionare auto global.