Energia eoliana din Romania a avut anul trecut o crestere impresionanta in ponderea energiei furnizata in sistemul national. Romania a construit 600 de parcuri eoliene in doi ani cu o putere instalata de 600MW. La sfarsitul anului 2009 in tara noastra existau doar cateva proiecte cu o capacitate de numai 14MW.
Cresterea este atat de mare incat este inutil sa o exprimi in procente. Principalul factor care a dus la aceasta goana dupa energia verde o reprezinta banii pe care îi pot obtine investitorii. Mai precis pentru fiecare MWh livrat in reteaua nationala de transport proprietarul eolienelor primeste doua certificate verzi ce pot fi tranzactionate intre 27 si 55 de euro.
Strict economic, curentul produs de turbinele eoliene este foarte scump insa beneficiile la nivel social (care nu sunt cuantificate) sunt mult mai mari. Necesarul de energie electrica al Romaniei este satisfacut in acest moment dar pentru o buna dezvoltare industriala la nivel national ar mai fi necesara punerea in functiune a altor unitati de productie.
Pentru anii ce urmeaza au fost emise avize de racordare la retea pentru 4.336 MW instalati, adica jumatate din capacitatea functionala in momentul de fata. Trebuie subliniat ca turbinele eoliene produc energie numai atunci cand bate vantul iar acest lucru poate deveni o capcana, diferenta de necesar fiind acoperita cu unitati de producere a energiei electrice mai poluante.
Calculele pe moment spun ca nu exista motive suficiente pentru a investi in energia eoliana, aceasta neputand supravietui fara subventii. Pe viitor cifrele se vor schimba, petrolul arab devine tot mai scump, gazele rusesti sunt platite nu numai cu dolari dar si cu diverse compromisuri de natura politica iar deficitul de cont curent trebuie redus pentru o buna dezvoltare a economiei.
In prezent Romania este numarul 1 in Balcani in ce priveste productia de electricitate. Romania exporta curent in Serbia (500MWh), Ungaria, Ucraina si Bulgaria iar pe viitor in Turcia prin intermediul unui cablu submarin de 700MW ce se afla in constructie. Situatia in timp real a sistemului energetic national precum si cantitate de energie electrica exportata la vecini poate fi vazuta accesand linkul urmator.
In zadar avem mii de eoliene daca nu sufla vantul. Pe eoliene nu te poti baza dar pe termocentrale si atomocentrale da. Parcul nostru de eoliene produce 500MW intr-o zi cu vant iar a doua zi nu mai produce nimic. Atunci trebuie sa completezi necesarul de energie cu ceva iar acel ceva inseamna importuri, gaze etc.
Incalzirea globala a dus la reducerea precipitatii. Acum intreg sistemul nostru de hidrocentrale este insuficient exploatat. daca lipsa apei se acutizeaza vor trebui facute investitii pentru modificarea hidrocentralelor astfel incat apa sa poata fi pompata dintr-un rezervor inferior in unul superior pe timpul noptii. Reactoarele 3 si 4 de la cernavoda sunt strict necesara asa cum se poate vedea si acum cand importam curent de la Ucrainieni.