Hidroelectrica va avea un profit brut de 4,4 miliarde de lei în 2023

Turbina Kaplan

Pentru cei care cunosc istoria comunistă și efortul extraordinar depus pentru construcția de hidrocentrale în România, această știre s-ar putea să însemne altceva. Hidroelectrica va avea în anul anul 2023 un profit brut estimat la aproximativ 4,4 miliarde lei şi unul net de 3,66 miliarde lei. Veniturile totale ale Hidroelectrica sunt stabilite la 11,63 miliarde lei, iar cheltuielile la 7,17 miliarde lei. Veniturile din exploatare sunt preconizate la 11,357 miliarde şi cheltuielile de exploatare la 7,13 miliarde lei.


Hidroelectrica operează cele mai mari hidrocentrale din România, aproape toate fiind amortizate de ani buni. Cu alte cuvinte, Hidroelectrica culege banii unor investiții mari, făcute din bani publici, cu mulți ani în urmă. Principalul acționar al Hidroelectrica este statul român prin Ministerul Energiei, cu 80,06% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea, cu 19,94%.


Hidroelectrica produce energie verde, curată, fără să primească subvențiile meritate din partea Uniunii Europene, în schimb este o vacă bună de muls de către politicienii români. Faptul că Hidroelectrica nu reușește să termine hidrocentralele aflate deja în construcție este cauzat tot de clasa politică, pentru care furtul de bani este mai important decât siguranța energetică a României.