Viața pe care o poți trăi într-un sat românesc devine din nou atractivă pentru o mulțime de oameni. Atmosfera de vacanță de la curte, liniștea și spațiul pe care îl ai la dispoziție sunt tentații care îi fac pe unii să scape de apartamentele mici și să se bucure mai mult de lucrurile simple, cum ar fi un grătar în propria curte.
Dacă în urmă cu 20-30 de ani viața la țară presupunea să cari lemne de foc, să consideri dușul un lux și să călătorești rar către centrele urbane, astăzi o bună parte dintre aceste probleme sunt deja rezolvate cu ajutorul tehnologiei.
Dar să vedem cum s-au schimbat lucrurile în ultimii 10 ani și de ce calitatea vieții de la țară o va depăși pe cea de la oraș.
Telemunca sau munca din fața calculatorului
După restricțiile din timpul pandemiei de Covid-19, când statele europene au forțat populația să rămână în case, tot mai multe companii au acceptat munca de la distanță. Experimentul a fost unul reușit odată ce managerii au observat și o reducere a costurilor cu chiriile, energia electrică și consumabilele. Pentru salariați, munca de la distanță a însemnat transformarea orelor de navetă în timp liber. Calculatoarele performante pot fi achiziționate destul de ușor în aceste zile, devenind posturi de lucru pentru unii membri ai familiei. Astăzi, poți munci de acasă, din satul tău, pentru o corporație de oriunde din lume. Internetul prin fibră optică este tot mai răspândit (mai răspândit decât canalizarea am putea zice), iar în puținele cazuri în care nu există o conexiune cablată, există soluția unui modem 4G.
Automobilul electric
Noile automobile electrice ne permit să călătorim oricând ne dorim către centrele urbane din apropierea satului, cu un cost redus. Automobilul electric înseamnă o populație mult mai dinamică, ce poate face ieftin naveta pe distanțe lungi. Accesarea unor slujbe mai bine plătite, disponibile la o distanță mai mare de sat, asigură o mai bună distribuție a veniturilor în teritoriu și ajută la uniformizarea dezvoltării economice a țării.
Drumuri noi, mai bune
Chiar dacă acest subiect a fost unul dureros pentru români, astăzi lucrurile s-au schimbat. Calitatea asfaltului este mult mai bună ca în trecut, drumurile sunt mai late și s-au asfaltat o mulțime de drumuri noi, care ne permit să alegem rute mai scurte către destinațiile noastre. Cei care au experiența anilor 1990 – 2000 vor înțelege mai bine acest lucru și își vor aminti de gropile României din acea perioadă.
Rețele de utilități extinse
Prezența rețelelor de utilități ne spunea imediat dacă merita sau nu să te muți într-un sat. Accesul la canalizare, apă potabilă și gaze erau lucruri sinonime cu civilizația. Astăzi tot mai multe sate au rețele de canalizare, rețele de gaz și apă curentă. Iar în cazurile în care nu există canalizare sau apă curentă, problemele pot fi rezolvate cu instalarea unei fose septice și prin forarea puțurilor de adâncime. Apropierea comunelor cu rețele de utilități de orașele mari le-au făcut victime ale propriei dezvoltări, iar aici putem aduce exemple precum Florești în județul Cluj, sau Miroslava în județul Iași. Odată cu extinderea rețelelor de gaze numărul satelor în care ne putem muta crește și mai mult.
Panourile fotovoltaice
Dezvoltarea acestei tehnologii și reducerea prețurilor pentru panourile fotovoltaice au făcut ca orice familie cu venituri medii să-și poată permite instalarea propriului sistem de producere a energiei electrice. Energia electrică din abundență le oferă proprietarilor posibilitatea de a reduce costurile de întreținere a casei și să-și direcționeze veniturile către alte destinații, cum ar fi vacanțele.
Pompele de căldură
Această alternativă de încălzire a locuinței este recomandată în zonele unde rețeaua de gaze nu este prezentă. Iar dacă este combinată cu o centrală fotovoltaică, va asigura atât confortul termic, cât și pe cel financiar. Pompele de căldură moderne sunt foarte eficiente și economice oferind atât apă caldă și căldură, cât și răcirea casei pe timp de vară.
Deschiderea granițelor
Libertatea de circulație a persoanei este un element esențial pentru creșterea bunăstării individuale. Oamenii din sate au putut munci sezonier în țările din Vestul Europei pentru a câștiga mai mult. Călătoriile nu au însemnat doar un venit în plus pentru familii, ci și educarea și lărgirea orizontului pentru mulți dintre ei. Soluțiile tehnice și modul de viață din Europa a influențat gospodăriile din satul românesc.
Bilete de avion mai ieftine
Ieftinirea biletelor de avion în comparație cu salariul mediu a reprezentat un avantaj enorm pentru români. Numărul de pasageri de pe aeroporturile din România a crescut de la an la an, semn că românii călătoresc mai mult. Aeroporturi precum cele din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au trecut de un milion de pasageri pe an.
Ce ar mai trebui făcut ca satul să fie și mai atractiv?
În primul rând va trebui să regândim sistemul de învățământ, astfel încât grădinița și școala de la țară să fie suficient de bune pentru a nu lăsa goluri în educația viitorului adult. Prezența instituțiilor de stat în teritoriu este obligatorie, astfel că policlinica, postul de poliție, de jandarmerie, judecătoria sau stația de pompieri nu trebuie să lipsească pentru locuitorii din sate. Înțelegem faptul că nu poți construi câte una în fiecare sat, dar le poți aloca către un grup de sate.
Trebuie luat în considerare ca niciun sat din România să nu fie mai departe de 25 de kilometri de un centru urban. Iar dacă acel centru nu există va trebui construit de către stat. Dacă vom continua să trimitem oamenii la 70-80 de kilometri pentru un buletin sau pașaport nu vom face decât să alungăm oamenii din sate.
Stațiile de combustibil, magazinele și în viitor stațiile de încărcare pentru automobilele electrice nu sunt doar mofturi pentru zonele rurale, ci baza pentru un standard de viață decent. Un județ care nu are acces la servicii (indiferent că sunt asigurate de instituțiile de stat sau de privați) se va depopula masiv. Iar ca exemple negative în acest sens putem menționa Caraș-Severin și Teleorman.