Škoda Octavia va oferi motorizări hibrid și asistent ChatGPT

Skoda Octavia 2020

Motorizările: patru motoare pe benzină și două motoare diesel, precum și două opțiuni mild-hybrid
Škoda Octavia este disponibilă cu o gamă de motorizări avansate, cu patru cilindri, compusă din patru motoare pe benzină și două motoare diesel. Puterea variază între 85 kW (115 CP) pentru cele două variante de intrare în gamă și 195 kW (265 CP) pentru Octavia RS. Motorul 2,0 TSI cu 150 kW (204 CP) urmează să fie lansat ulterior și va fi echipat în dotarea standard cu tracțiune integrală.


Opțiune mild-hybrid pentru o eficiență și mai ridicată

Gama de motorizări a modelului Octavia actualizat începe de la un motor pe benzină 1,5 TSI și un motor diesel 2,0 TDI, fiecare generând 85 kW (115 CP) și fiind echipate cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

Motorul anterior cu trei cilindri de 81 kW a fost înlocuit cu un nou motor cu patru cilindri. La fel ca versiunea 1,5 TSI de 110 kW (150 CP), și motorul pe benzină de intrare în gamă este disponibil cu tehnologie mild-hybrid, în combinație cu transmisia automată DSG. Astfel, energia recuperată în timpul frânării este stocată într-o baterie litiu-ion de 48 volți, folosind un motor cu rol de demaror și de alternator de 48 volți, răcit cu apă și acționat cu o curea. Acesta susține motorul cu combustie internă printr-un plus de putere generată electric, sau permite mașinii să ruleze liber cu motorul complet oprit atunci când este necesară doar o putere mai mică. Ambele motoare 1,5 TSI au sistem ACT+ pentru a reduce consumul de combustibil, dezactivând în mers anumiți cilindri. Turbosuflanta are turbină cu geometria variabilă.


Motoare 2,0 TSI optimizate

Ambele motoare 2,0 TSI injectează combustibil la o presiune de 350 bari și dispun de un sistem cu distribuție variabilă pentru supape. Optimizarea sistemului de admisie a aerului, precum și a frecării contribuie la creșterea puterii. Varianta de 150 kW (204 CP) cu tracțiune integrală în dotarea standard funcționează cu un raport de compresie mărit, de 12,2:1 și este cu 10 kW (14 CP) mai puternică decât predecesorul său. Motorul de 195 kW (265 CP) are o putere mărită cu 15 kW (20 CP) față de versiunea anterioară. Ambele motoare sunt, de asemenea, mai eficiente decât predecesoarele.


Conexiune permanentă de internet, numeroase funcții on-line și ChatGPT

Conexiunea permanentă la internet de care dispune Octavia permite actualizări de soft facile over-the-air, precum și planificarea on-line a rutelor și serviciile on-line mobile din gama Škoda Connect, inclusiv pachetele Infotainment Online și Care Connect, care oferă serviciile Proactive Service și Remote Access. Sistemul de infotainment oferă, de asemenea, serviciile Meteo, Știri, Traffication, Calendar și Oferte. În gama funcțiilor on-demand vor fi disponibile, de asemenea, culori și funcții adiționale pentru iluminarea ambientală.

Sistemul de infotainment va dispune și de această dată de serviciul de Actualizare on-line a hărților, precum și de serviciul de Informații on-line din trafic. Softul ChatGPT pe bază de inteligență artificială va fi adăugat între funcțiile asistentului vocal Laura, mai târziu pe parcursul acestui an. Funcțiile sale vor fi permanent actualizate, permițând asistentului Laura să răspundă la întrebări de cunoștințe generale și să controleze cu precizie și mai mare funcțiile automobilului. ChatGPT nu va avea acces la informații despre automobilul în cauză și nici la date cu caracter personal. Toate interacțiunile cu chatbot-ul vor fi imediat șterse după utilizare, pentru a asigura protecția datelor.