Până în prezent, produs intern al unei țări depindea foarte mult de numărul locuitorilor. Țările avansate industrial au căutat întotdeauna să producă mărfuri scumpe, cu aport valoric mare și să importe materiale brute. Această problemă a industriei avansate a fost tratată de mulți politicieni, din numeroase țări, în unele cazuri existând măsuri disperate de a învinge sărăcia și înapoierea. Spre exemplu, în anii 1965- 1990, Președintele României, Nicolae Ceaușescu a încercat o industrializare forțată, dincolo de posibilitățile financiare ale țării și fără a înțelege pe deplin aportul industriei electronice. Rezultatul a fost colapsul economic și o resetare forțată a economiei după 1990. În schimb, există țări care au învins sărăcia prin tehnologie – iar aici putem aminti „tigrii asiatici” – Coreea de Sud și China.
Lumea nu stă pe loc, iar Revoluția Industrială 4.0 se instalează în primele cele mai dezvoltate țări din lume. Pentru început, SUA, China, Germania, Franța și Marea Britanie sunt lideri în topul tehnologic și au toate șansele să conducă lumea pe parcursul acestui secol.
Ingineria și chimia rămân domeniile rezervate unei elite intelectuale ce se distanțează tot mai mult de restul populație cu un IQ modest. Păstrarea elitei intelectuale și crearea unui mediu propice inovației va rămâne un joc al corporațiilor și mai puțin al statelor.
Elon Musk, geniul aflat în spatele unor companii de top precum Tesla și SpaceX, vorbește despre o nouă economie a lumi, unde numărul populației unei țări nu va mai conta așa mult. Aportul economic va fi adus de tehnologiile și produsele sofisticate, produse în cantități uriașe pentru întreaga lume, ce vor trimite în faliment concurenții ce nu le vor adopta la timp.
Roboți umanoizi în fabrici
Robotizarea trece la un nivel pe care nici măcar scriitorii de romane SF nu l-au putut intui. Roboții umanoizi vor munci „cot la cot” cu muncitorii și vor aduce plus valoare pentru proprietarii companiilor. Primii muncitori care se doresc a fi înlocuiți sunt muncitorii de la bandă, care execută operațiuni repetitive. Un robot umanoid, suficient de versatil, condus de inteligența artificială, va înțelege sarcinile pe care managerul i le va spune verbal, își va ajusta operațiunile și în funcție de rezultat și de cerințe va fi mai eficient după fiecare zi.
Elon Musk spune că numărul roboților poate fi nelimitat și că acele state care vor avea cei mulți roboți vor fi și cele mai bogate. Însă Elon Musk nu este singurul care a intuit acest joc, chinezii vin tare din urmă și au proprii lor roboți gata să treacă la treabă.
Tesla dorește să vândă roboți umanoizi precum Optimus. Pentru început aceștia vor fi foarte scumpi și vor fi destinați fabricilor unde mâna de lucru este plătită scump. Mai târziu, roboți precum Optimus vor putea fi achiziționați și pentru acasă.
Iar dacă Tesla nu va reuși să producă roboți umanoizi ieftini, atunci China va reuși cu siguranță. Există cel puțin 10 modele de roboți umanoizi dezvoltați de companii precum Boston Dynamics sau Unitree.
Top 10 roboți umanoizi pentru 2024
Până la apariția roboților umanoizi în viața de zi cu zi vor mai trece cel puțin 10-20 de ani. Până atunci puteam vedea fabrica Xiaomi, ce poate fi încadrată din punct de vedere al automatizării în Revoluția Industrială 4.0.