Orbital Marine Power a lansat recent o turbină maritimă cu o putere de 2MW în largul coastelor Scoției. Aceasta va deveni cea mai puternică turbină mareomotrică operațională din lume odată ce a fost pusă în funcțiune și conectată la Centrul European pentru Energie Marină din Insulele Orkney.
Avantajele acestei soluții constau în faptul că nu sunt necesare construcții masive din beton, iar centrala poate fi mutată cu ușurință pe o altă poziție, fără să lase în urma sa elemente care să afecteze mediul înconjurător. Turbina cu o greutate de 680 de tone a fost mutată din portul Dundee în râul Tay folosind o barjă submersibilă.
O2 are capacitatea de a genera suficientă energie electrică pentru a satisface cererea a aproximativ 2.000 de case din Marea Britanie și a compensa aproximativ 2.200 de tone de CO2 pe an. Turbina O2 are o structură în lungime de 74 de metri, cu nacele duble de 1 MW fiecare și generatoare amplasate la capătul structurilor retractabile. Palele sale de 10 metri oferă mai mult de 600 de metri pătrați pentru a capta energia mareelor.
TEXO Fabrication, cu sediul în Aberdeen, a gestionat construcția turbinei, care a început în a doua jumătate a anului 2019. În cadrul proiectului au fost create aproximativ 80 de locuri de muncă.
Centralele mareomotrice sau cele care folosesc energia valurilor au fost construite în numeroase țări cu ieșire la mare sau ocean, însă rezultatele au fost nesatisfăcătoare. În secolul trecut, energia obținută din cărbune, petrol și gaz era foarte ieftină în comparație cu energia verde (cu excepția hidrocentralelor mari). Chiar și Rusia, o țară bogată în resurse energetice, a construit centrala mareomotrică Kislaya Guba cu o putere de 1,7MW. Avantajul energiei verzi este clar și în acest caz, odată ce nu presupune existența unui lanț economic care să furnizeze combustibil fosil.