Marea Britanie urmărește redeschiderea unor mine vechi

Schimbările aduse de automobilele electrice determină unele state să redeschidă minele vechi, considerate în anii 1990 ca nerentabile. Marea Britanie urmărește redeschiderea unor mine de staniu și exploatarea resurselor de litiu. Prețul staniului a urcat vertiginos după interzicerea plumbului din componența aliajelor de lipit. Pentru litiu există o cerere uriașă, iar banalul cupru a devenit un metal de mare valoare.

Cât costă tona de litiu?

În această perioadă (aprilie-mai 2018), prețul pentru litiu este cuprins între 22.000 și 24.000 de dolari tona.

Cât costă tona de cupru?

Cupru costă aproximativ 7000 de dolari tona, iar staniul undeva la 5000 de dolari tona. De altfel, toate metalele utilizate în electronică au prețuri cu tendință crescătoare odată cu cererea tot mai mare de automobile electrice.
Oficialii britanici spun că oferă suport pentru redeschiderea minelor, însă constrângerile privind respectarea cerințelor de mediu ar putea să reducă serios profitul investitorilor.
Cel mai mare producător de metale pentru acumulatori rămâne China. Australia și țările din America de Sud au resurse importante și pot deveni surse importante pentru industria globală.
În Europa, Germania dorește să extragă litiu prin proiectul Zinnwald din Saxonia de Sud. În Finlanda, mina Sotkamo din nord dorește livrarea de nichel, în timp ce litiul pentru baterii ar putea fi produs în Kaustinen. Serbia are rezerve de jadarit, un mineral ce conține atât litiu, cât și bor.
Interesul pentru Marea Britanie este manifestat de companii miniere de anvergură cum ar fi Strongbow Exploration din Canada și New Age Exploration și Wolf Minerals din Australia.
România are rezerve importante de aur și cupru la Rovina și Roşia Poieni. În cele mai multe cazuri, extragerea metalului principal se face cu recuperarea altor metale aflate în proporție mai mică în zăcământul exploatat. Spre exemplu, la Roșia Montană, pe lângă aur, zăcământul conține cantități importante de argint, titan, vanadiu, galiu și crom. Marile corporații miniere pun presiune pe guvernele țărilor corupte pentru exploatarea în orice condiții a resurselor de subsol.
Exploatarea irațională a metalelor duce la adevărate crime împotriva naturii, transformând arii întregi într-un peisaj selenar otrăvit.

Lasă un răspuns