Cum sa conduci ecologic?

Ecologic inseamna in primul rand economic, inseamna ca tu sa cheltuiesti mai putini bani pe combustibil si sa directionezi mai mult spre alte activitati cum ar fi educatia propriului copil sau hrana de calitate pentru familia ta.

Pentru a conduce economic trebuiesc respectate cateva reguli simple:
1. Anticiparea situatiilor de trafic. Daca vezi ca semaforul este rosu nu accelera pana in apropierea acestuia ca sa ai de unde frana. In momentul franarii se pierde energie iar energia inseamna combustibil.
2. Foloseste frana de motor. Motoarele moderne (cu injectie electronica) “taie” alimentarea cand iei piciorul de pe acceleratie.
3. Nu sta sa incalzesti motorul, mai ales cand temperaturile sunt pozitive, consumi inutil carburant. Masinile moderne nu mai necesita acelasi timp de incalzire cum necesitau cele pe carburator. Mergi bland cu masina ta in primii kilometri, pana se incalzeste motorul. De asemenea nu accelera puternic imediat dupa pornire, lasa motorul cateva secunde ca uleiul sa urce pe rampa.
4. Ai grija ca presiunea in pneuri sa fie cea indicata de constructor. O presiune mai mare reduce forta de frecare insa uzeaza inegal anvelopa. O presiune sub cea indicata de constructor creste consumul de carburant.
5. Nu tine lucruri inutile in masina. 100kg suplimentare inseamna circa 0.7 litri/100km in plus. O masina mai usoara consuma mai putin.
6. Nu circula cu viteza excesiva. Cu cat viteza e mai mare cu atat creste consumul de combustibil. O viteza de 100km/h in afara localitatii iti asigura o deplasare in siguranta pentru tine si familia ta si un consum redus de combustibil.
7.Intretine masina conform specificatiilor date de producator. Un filtru de aer infundat creste consumul de carburant.
8. Utilizeaza rational climatizarea. Daca masina a stat in soare lasa usile deschise sa se aeriseasca si porneste climatizarea dupa ce s-a aerist. Nu circula cu geamurile deschise mai ales la viteze mari. Folosirea aerului conditionat creste consumul de carburant cu cel putin 1litru la 100Km.
9. Nu conduce sportiv, condusul sportiv costa.
10. Nu utiliza consumatorii electrici atunci cand situatia nu o impune. Farurile, proiectoarele, sistemul audio supradimensionat contribuie la cresterea consumului de carburant.
Indiferent cum se numeste masina ta regulile sunt acelasi, motorul cu ardere interna are acelasi principiu de functionare de 100 de ani.

Lasă un răspuns