Home » Iluminat » Becurile economice

Becurile economice

Becurile economice incep sa intre in viata noastra de zi cu zi, ideale pentru magazine si cladiri de birouri, acolo unde iluminatul artificial este utilizat uneori si 24 de ore pe zi dar mai putin recomandate pentru dormitor sau sufragerie acolo unde lumina rece emisa de acestea nu e suficienta.

Pe langa partea ce tine de protejarea mediului componenta financiara este cea care determina adoptarea solutiei.

Sa facem un calcul economic:

Bec economic:

durata de viata teoretica: 5000 de ore

durata de viata reala: 2000 de ore

Consum: 22W

Putere luminoasa echivalent bec incandescent: 100W

Putere reala observata: 75W

Cost KWh: 0.35ron

Bec incandescent:

durata de viata teoretica: 2000 de ore

durata de viata reala: 1500 de ore

Consum: 75W

Cost KWh: 0.35ron

Cost total bec economic: pret de achizitie (7ron) +cost energie(2000ore *0.022KWh*0.35ron)=22.4ron

Cost total bec incandescent: pret de achizitie (1ron) +cost energie(1500ore * 0.075KWh * 0.35ron)= 40.375ron

Becul economic iese castigator pe partea financiara atata timp cat pretul de achizitie al acestuia se incadreaza in limitele decentei. Am vazut in anumite magazine “becuri economice” la pretul de 60ron, nejustificat de mari. Personal va recomand becurile T&G si chiar Realm, Philips si Osram sa spunem ca sunt un pic prea scumpe pentru a realiza o economie de energie electrica. In Romania, dupa cum stiti numai o treime din energia electrica este obtinuta din surse curate (eoliana, solara, hidro).

Temperatura de culoare

Temperatura de culoare

Etichete: , , ,
Postat de in data de 2008/10/03. In categoria Iluminat. Puteti urmari acest articol prin RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu la acest articol

2 Responses to Becurile economice

  1. Ady

    Da, probabil tu vrei sa faci misto de noi, am inteles ironia. Nu e nici o fasaiala cu becurile astea economice, sunt scumpe, polueaza mediul la sfarsitul perioadei de viata iar daca energia electrica este produsa din surse ecologice iti dai seama ca mai bine ramai pe varianta becurilor cu incandescenta, cel putin alea nu au metale grele in alcatuire.

  2. oana

    Avantajul becurilor economice, pe langa faptul ca factura la curentul electric este mai mica, este acela de a oferi o lumina mai placuta, asemanatoare cu cea naturala, benefica pentru ochi.

Postați un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.