Fiecare dintre noi isi doreste o masina scumpa, un apartament mai mare sau chiar o vila la munte insa putini se gandesc la pretul acestora. Cele mai scumpe lucruri din lume (mobile si imobile) nu tin in niciun caz de „cele lumesti” iar in unele cazuri un obiect de marimea unui stadion de fotbal poate depasi PIB-ul Romaniei din 2007 (veti vedea mai jos care este acesta):
Locul 15: Bombardierul B2 – 2.2 miliarde de dolari
Bombardierul B2 Spirit a fost construit in anul 1988 de grupul Northrop Grumman. Fortele aeriene ale Statelor Unite ale Americii sunt singurele din lume care opereaza acest tip de aparat. Numai 21 de aeronave de acest fel au fost construite.
Locul 14: Submarinul nuclear Jimmy Carter – 3.24 miliarde de dolari
USS Jimmy Carter (SSN-23) face parte din clasa Seawolf si este prima nava care poarta numele fostului presedinte american. Submarinul a fost lansat la apa in 14 mai 2004. Daca Romania ar dispune de 3.24 miliarde de dolari ar putea construi aproape 1000 de kilometri de autostrada.
Locul 13: RiverCity motorway – 3.2 miliarde
RiverCity motorway este o autostrada subterana cu lungimea de 6.8 kilometri ce leaga Woolloongabba si Bowen Hills in Brisbane, Australia. Costul pentru fiecare kilometru a fost de 470 de milioane de dolari de 50 de ori mai scump decat un kilometru al autostrazii Transilvania. Afirmatia ca in Romania se construiesc cele mai scumpe autostrazi este total eronata.
Locul 12: Storm Surge Barrier – 3.75 miliarde de dolari
Imensul sistem de protectie impotriva inundatiilor a fost creat sa reziste cel putin 200 de ani. Oosterscheldekering (sistemul de diguri, baraje si ecluze) a fost construit de Olanda intre aprilie 1976 si iunie 1986.
Locul 11: Deer Island Tratment Plant – 3.8 miliarde de dolari
Statia de tratare a apelor uzate din orasul Boston protejeaza apele golfului de rezidurile umane si industriale. Statiile de tratare a apelor uzate sunt investitii scumpe pe care numai orasele foarte bogate si le pot permite. Statia de epurare a apelor menajere de la Glina era un proiect asemanator inceput de Ceausescu insa guvernatii actuali au alte prioritati.
Locul 10: Burj Dubai – 4.1 miliarde de dolari
Cel mai inalta constructie din lume se afla inca in constructie, grav afectata de criza financiara. Turnul este nascut in desert din grandomania seicilor iar inaltimea sa finala va fi de 818 metri. Constructia a inceput in 21 septembrie 2004 si se va incheia in 4 ianuarie 2010.
Locul 9: National Ignition Facility – 4.2 miliarde de dolari
Constructia a inceput in anul 1997 in Livermore, California. Proiectul prevede incalzirea cu un laser foarte puternic a unei mici cantitati de hidrogen. Mai multe fascicule laser cu o energie de 500 terawati vor lovi timp de cateva picosecunde atomii de hidrogen. Cercetatorii spera sa porneasca o reactie nucleara de fuziune care va genera mai multe energie decat energia introdusa in sistem.
Locul 8: Podul Akashi Kaikyo – 5 miliarde de dolari
Podul Akashi-Kaikyo este un pod suspendat în Japonia care traverseazã Strâmtoarea Akashi; asigurând legătura între Maiko în Kobe şi Iwaya pe Insula Awaji. Este cel mai lung pod suspendat din lume, având o lungime totală de 3.911 m şi deschiderea de 1.991 m.
Locul 7: Large Hadron Collinder – 6 miliarde de dolari
LHC (Large Hadron Collinder) este cel mai mare accelerator de particule din lume. La constructia lui au participat 10.000 de oameni de stiinta din peste 100 de tari. Acceleratorul se desfasoara intr-un tunel subteran cu lungimea de 27 de kilometri de la granita dintre Franta si Elvetia.
Locul 6: Alaska pipeline – 8 miliarde de dolari
Conducta cu o lungime de 1.287,96 de kilometri si un diametru de 122 centimetri transporta petrol in statul american Alaska.
Locul 5: Portavionul CVN-78 – 8.1 miliarde de dolari
Portavionul CVN-78, ce se afla momentan in constructie, va intra in dotarea marinei americane in anul 2015 si va purta numele generalului Gerald R. Ford. Nava cu propulsie atomica poate naviga multi ani fara grija combustibilului. Cu acesti bani s-ar putea cumpara un milion de automobile Dacia Logan.
Locul 4: Canalul Manecii – 14.6 miliarde de dolari
Tunelul Canalului Mânecii este un tunel feroviar submarin, lung de 50 km, care leagă vestul Franţei cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Mânecii. Tunelul a fost construit în cooperare de guvernele Regatului Unit şi Franţei. Este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, depăşit fiind doar de tunelul japonez Seikan.
Locul 3: Boston Big Dig – 14.3 miliarde de dolari
Autostrada subterana cu o lungime de 5.6 kilometri din orasul Boston este cea mai scumpa constructie de acest fel din lume. Fiecare metru din autostrada Boston Big Dig a costat 2.55 milioane de dolari. Cu aceiasi bani Romania a reusit sa construiasca un kilometru din Autostrada Soarelui.
Locul 2: Barajul celor Trei Defilee – 39 miliarde de dolari
China a reusit sa construiasca cel mai mare baraj din lume. Turbinele instalate aici au o putere de 22.500 de MW. Pentru a produce aceiasi cantitate de energie electrica ar fi fost necesare 30 de reactoare nucleare.
Locul 1: Statia Spatiala Internationala (ISS) – 157 miliarde de dolari
Statia Spatiala Internationala s-a dovedit un proiect mult prea costisitor pentru intreaga omenire, SUA, Rusia, Canada, Uniunea Europeana si Japonia contribuie tehnologic si financiar pentru constructia si intretinerea statiei. Laboratorul spatial cu o masa totala de 344.378 kg este cel mai scump obiect construit vreodata de omenire. Costul sau depaseste produsul intern brut al Romaniei din anul 2007.