Bill Gates ne prezintă un ecograf care va revoluționa medicina din zonele rurale

Windows Logo

Bill Gates ne prezintă un ecograf mobil de la General Electric, susținut de inteligența artificială, care va revoluționa medicina din zonele rurale sărace. Ecografia este una dintre metodele cele mai simple de investigație medicală și una care poate confirma rapid un diagnostic. Pentru primele luni de sarcină, ecografie este extrem de importantă pentru a evita problemele cu care s-ar putea confrunta viitorul copil.


Ecograful mobil prezentat de Bill Gates se numește Vscan Air și costă numai 4.495 de dolari în Statele Unite ale Americii. Prețul este foarte mic date fiind beneficiile pe care le aduce acest sistem mobil. Practic, ecograful poate fi ținut în geantă și folosit de orice medic, indiferent că se află în Centrul Africii sau într-un sat din România. Ecograful Vscan Air funcționează pe baterii și se poate conecta la un telefon cu Android sau iOS. Imaginile rezultate pot fi transmise către un medic specialist care să le interpreteze și să decidă următorii pași pentru pacient.

În România există numeroase mame, din păturile sărace ale societății, care nasc fără să facă nicio ecografie în timpul sarcinii. Există, de asemenea, numeroase cabinete medicale particulare care folosesc ecografe vechi. Accesul la investigații imagistice de calitate este limitat din cauza costurilor mari.