Călătoria în Bulgaria – condiții, taxe, prețuri!

Bulgaria este o țară tot mai căutată de turiștii români datorită prețurilor ceva mai mici la cazare și a ofertelor de vacanță mai avantajoase. Bulgaria este o țară săracă a Uniunii Europene, aliniată la cerințele Uniunii, dar cu unele probleme în ceea ce privește corupția.

Pentru a avea o vacanță reușită în Bulgaria va trebui să vă pregătiți călătoria conform cerințelor autorităților din această țară.
Cetăţenii români (adulți) pot călători pe teritoriul Bulgariei în baza paşaportului simplu, a pașaportului simplu electronic, a pașaportului temporar sau a cărţii de identitate, toate aceste documente aflate în termen de valabilitate. Pentru minori va fi necesar un pașaport valabil. La intrarea în Bulgaria va trebui să prezentați documentul de călătorie pentru fiecare persoană din familie (grup).

Cei care călătoresc cu automobilul în Bulgaria au nevoie să dețină suplimentar permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și asigurarea RCA, precum și chitanța privind achitarea taxei de drum în Bulgaria (vinieta electronică), toate aceste documente aflate în perioada de valabilitate.

De unde cumpăr vigneta de Bulgaria?

Vigneta pentru Bulgaria poate fi achiziționată de pe siteul www.bgtoll.bg, plătind cu cardul. Există și posibilitatea de a achiziționa vigneta de la unul dintre birourile din vama bulgară.

De asemenea, puteți cumpăra vignetă și de la: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Rompetrol, Shell, oficii poștale, sucursale EasyPay sau FastPay.
Vigneta este emisă electronic și trebuie cumpărată înainte de a intra în Bulgaria. Amenda pentru circulația pe drumurile publice din Bulgaria, fără vignetă valabilă este de 70 leva ( 35 euro). Pe drumurile din Bulgaria există numeroase camere video de verificare a vignetei, prin urmare, o trecere fără vignetă plătită va vă aduce o amendă pe care o veți plăti fie pe drum fie în vamă, la ieșirea din Bulgaria.

Prețuri vignetă Bulgaria

  • 1 săptămână – 15 leva;
  • 1 lună – 30 leva (15 euro);
  • 3 luni – 54 leva;
  • 1 an – 97 leva;
  • 1 week-end – 10 leva (e-vinieta de sfârșit de săptămână este valabilă începând cu ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59).

Vitezele maxime permise în Bulgaria

Limitele de viteză sunt următoarele:

  • 50 km/h în localităţi;
  • 90 km/h în afara localităţilor;
  • 140 km/h pe autostrăzi.

În Bulgaria nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar, utilizarea acestora constituind contravenţie, fiind sancţionată cu amendă.
Poliția rutieră din Bulgaria stă la pândă cu radarul mai ales în zonele unde există limite de viteză (de 30km/h, 40km/h). Este foarte ușor să cădeți în capcană și să fiți nevoiți să plătiți o sumă de bani. Polițiștii iau șpagă menționând cuvinte precum „protocol”. De cele mai multe ori puteți scăpa plătind 10 – 15 euro.

Drumurile din Bulgaria

Călătoria cu automobilul pe drumurile publice din Bulgaria este mai solicitantă decât în țările dezvoltate din Europa. Starea generală a drumurilor este mai proastă, există foarte multe zone fără marcaje, foarte obositoare pe timp de noapte, iar curbele numeroase scad drastic viteza medie de deplasare. Indicatoarele pentru localități sunt scrise cu litere chirilice, însă vă puteți obișnui repede cu localitățile importante pe care le urmăriți (Sofia – София, Ruse – Русе, Varna – Варна).
La intrarea în Bulgaria este posibil să vi se ceară o sumă de bani pentru o așa zisă dezinfecție a automobilului. Automobilul este stropit cu apă în timpul deplasării și vi se va percepe suma de 3 euro.

În unele localități există limitatoare de viteză (denivelări realizate cu scopul de a reduce viteza). Aceste nu sunt marcate ca atare și sunt destul de violente, existând riscul de a sparge baia de ulei.

Bulgaria este o țară coruptă, cu o mafie destul de vizibilă. Au existat cazuri în care automobilele turiștilor au fost furate, iar aceștia nu au primit suportul necesar din partea poliției bulgare. Hoții bulgari preferă mărcile germane de automobile. Ca posesor de automobil aveți obligația de a parca mașina într-o parcare securizată și de a preveni furtul.

În cazul în care vă deplasați în stațiunile montane Bansko, Pamporovo sau Borovets, recomandăm consultarea link-urilor https://www.banskoski.com/en, https://pamporovo.me/en și https://www.borovets-bg.com/en.