Șoselele acoperite cu panouri fotovoltaice, care să aibă un dublu rol, sunt o idee mai veche a oamenilor din cercetare. În nord-estul Franței a fost inaugurată o porțiune de drum, cu lungimea de 1 kilometru, acoperită cu panouri fotovoltaice. Experimentul stradal urmează să evalueze cantitatea de energie obținută și durabilitatea drumului în condiții de utilizare normală.
Comuna Tourouvre din Normandia, Franța, este probabil una dintre cele mai moderne așezări de mici dimensiuni și prima din lume unde locuitorii pot circula pe o șosea ce nu este acoperită cu unul dintre materialele tradiționale.
Suprafața acoperită cu panouri solare este de 2.800mp și a fost realizată de Colas în partenariat cu institutul de cercetare CEA Tech. Costurile totale ale proiectului sunt de 5 milioane de euro și provin dintr-o subvenție de stat.
La festivitatea de inaugurare a participat ministrul francez al energiei, dezvoltării durabile și ecologiei, doamna Segolene Royal.
Segolene Royal ianugurează prima șosea solară din Franța
„Acestea sunt brevete franțuzești, sunt fabricate de francezi iar aceștia pot comunica cu cei ce o vor utiliza” a declarat doamna Segolene Royal.
Noi putem să adăugăm că și subvențiile sunt tot franțuzești și puțin antieuropene, așa cum ni s-a explicat de la Bruxel de fiecare dată când am încercat să salvăm o uzină românească.
Franța își subvenționează propria economie și propriile societăți comerciale, fermierii francezi primesc subvenții mult mai mari decât cei români și asta e „perfect legal” într-o piață liberă unde toți trebuie să aibă șanse egale. Dar așa-e tenis…