Ceea ce părea o glumă în urmă cu 10 ani a devenit o chestiune seriosă, ce creează îngrijorare în birourile corporațiilor auto tradiționale. Tesla Motors a atins o valoare de piață mai mare ca Ford sau General Motors, cumpărătorii fiind seduși de tehnologiile net superioare deținute de Tesla. Mai mult, compania înființată de geniul Elon Musk este unică în lume prin simplul fapt că dă șansa unor ingineri talentați de a-și pune în practică visele. Elon Musk și-a diversificat operațiunile, a investit în sisteme de conducere autonomă, în sisteme de stocare a energiei, în acumulatori mai performanți și în rachete spațiale. Nicio altă companie auto nu a avut curajul de a miza pe așa ceva, majoritatea producătorilor tradiționali investind în automobile cu motoare termice.
Recent, lucrurile au devenit dureroase pentru companiile auto, ce se simt amenințate de noile legi antipoluare. Volkswagen a primit o amendă uriașă în Statele Unite ale Americii, alte state europene își fac planuri de a elimina total automobile diesel.
Vânzările de automobile diesel încep să scadă, prețurile automobilelor pe benzină au început să crească (chiar și la cele second-hand). În anii următori, România va fi invadată de automobile diesel second-hand, la prețuri reduse, pe măsură ce legile din vestul Europei vor deveni și mai drastice.
Cei mai mari constructori de automobile au început să facă schimbări, forțați de legile antipoluare și de concurența automobilelor hibrid și a celor electrice.
Mercedes-Benz Energy concurează Tesla Powerwall
Mercedes-Benz își asociază mai nou numele cu cuvântul „Energy”. Mercedes-Benz Energy a deschis un magazin în Statele Unite ale Americii, în parteneriat cu Vivint Solar, pentru a instala și a vinde sisteme complete pentru energie fotovoltaică și baterii avansate de stocare. Mercedes-Benz Energy va concura Tesla nu numai în domeniul producției de automobile, ci și pe piața energiei curate.
Mercedes folosește baterii cu litiu în sisteme modulare de 2.5kWh. Aceste sisteme le permit americanilor, care au sisteme fotovoltaice, să stocheze energia necesară pe timpul nopții sau să înmagazineze energie din rețea, atunci când prețul este mai scăzut. Și mai interesant, primul stat în care Mercedes va oferi acest sistem va fi California, casa celor de la Tesla.
Luna aceasta, Mercedes va deschide o a doua fabrică de acumulatori în Germania, în urma unei investiții de 556 milioane de dolari din orașul Kamenz. Mercedes plănuiește să lanseze nu mai puțin de 10 automobile electrice în următorii cinci ani. Mercedes-Benz atacă Tesla pe mai multe fronturi, iar din acest război consumatorul va câștiga cu siguranță.