Taximetriști protestează public împotriva piraților

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) consideră că firmele de ridesharing existente în România, la ora actuală, au pătruns ilegal pe o piaţă reglementată, au confiscat un serviciu public de transport pasageri, au inventat taximetria fără acte, fără contracte de muncă şi fără plata taxelor şi a impozitelor pe care orice societate comercială românească le plăteşte la bugetul statului.


Taxi legal vs Pirații din Caraibe


Taximetristi care respectă legea protestează împotriva așa zișilor pirați din Caraibe, ce prestează taximetrie pirat, fără respectarea legilor statului român. Mai mult scot bani din România așa cum se pot scoate dintr-o țară bananieră ce tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Este ciudat că instituții ale statului român, foarte dure cu băbuțele ce vând pătrunjel sau cu studentele de împart pliante în mall sunt total pasive la evaziunea fiscală de milioane de euro ce se face cu o activitate ilegală desfășurată pe teritoriul României.


„(…) denunţăm modul netransparent prin care unii miniştri din actualul cabinet încearcă să acopere ilegalităţile implementate în piaţă de către operatori ai unor platforme electronice care sifonează anual din economie milioane de euro (…) intenţia Guvernului României de a promova legi în interesul acestor gestionari electronici înfiinţate prin ţări exotice ce au ca activitate de business intermediarea curselor către parteneri, nu înseamnă altceva decât sprijinirea acestora în exportarea milioanelor de euro pe care le generează industria taximetriei la nivel naţional şi dijmuirea veniturilor şoferilor de taxi ce au ca profesie de bază taximetria şi desfăşoară această activitate profesională în mod permanent, nu după program ori în pauză cum se întâmplă în cazul partenerilor. Aceste aplicaţii care solicită în mod expres o lege care să le valideze activităţile de intermediere, ilegale în momentul de faţă, nu strâng un şurub în economia românească, aceşti operatori au pătruns ilegal pe o piaţă reglementată, au confiscat un serviciu public de transport pasageri, au inventat taximetria fără acte, fără contracte de muncă şi fără plata taxelor şi a impozitelor pe care orice societate comercială românească le plăteşte la bugetul statului”, susţin reprezentanţii taximetriştilor independenţi.

Aceştia ameninţă cu suspendarea plăţii taxelor către instituţiile statului „dacă Guvernul României înţelege că acestor aplicaţii electronice le trebuie o lege, şi nu un articol care să fie dedicat acestor platforme electronice de intermediere în cadrul legii taximetriei”.

„(…) nouă transportatorilor de pasageri în regim de taxi nu ne rămâne decât să predăm acest serviciu public, să renunţăm la a mai plăti toate taxele pe care Metrologia, Registrul Auto Român, Autoritatea Rutieră Română, Primăriile sau ANAF le încasează de la noi şi să taxăm prin telefonul mobil cetăţenii, fără a elibera bon fiscal, şi transferarea sumelor încasate în conturi fantomă din paradisuri fiscale. Şi noi ne dorim tarife dinamice, bonusuri şi posibilitatea electronică de a refuza cursele pe care nu le dorim. Şi noi ne dorim să sfidăm autorităţile publice şi organele de control, să nu mai facem agreări, metrologii, asigurări cu preţuri duble, să nu mai avem maşinile colantate, antene sau staţii radio şi tarife cartelizate, dar cu toate astea avem o lege şi trebuie să o respectăm”, se menţionează în comunicatul citat.

Oficialii ADTI sunt de părere că autorităţile române trebuie să dispună controale la aceste companii, „nu să promită legalizarea acestor servicii de intermediere”.

„În momentul în care companiile de intermediere (online) cu sedii în paradisuri fiscale au publicat cifre cu numărul de pasageri transportaţi, Guvernul României avea obligaţia să sesizeze organele statului şi să dispună controale la aceste întreprinderi, nu să promită legalizarea acestor servicii de intermediere (online). ADTI este pregătită să arate oricărei instituţii interesate cu atribuţii în combaterea activităţilor ilicite/ilegale din transportul local de pasageri, mecanismele şi practicile prin care aceşti intermediari (samsari) exportă sume exorbitante din veniturile acestei industrii în conturi bancare din afara României, despre cum ANAF va fi în imposibilitatea de a avea controlul acestor milioane de euro sifonate anual de aceşti intermediari electronici şi practicile neconforme cu legislaţia în materie de concurenţă, cu probe şi dovezi care au determinat aproape toate ţările lumii să ceară interzicerea acestor activităţi paralele de transport”, afirmă taximetriştii independenţi.

Asociaţia de profil subliniază, în acelaşi timp, că Executivul de la Bucureşti trebuie să înţeleagă şi mai ales să vadă „că fiţele şi inovaţiile de intermediere corporatiste, sloganurile şi discursurile sforăitoare despre carsharing, ridesharing sau reducerea poluării, nu sunt altceva decât ambalarea unui produs care sfidează tot ceea ce înseamnă reglementare”.

„Transportatorii PFA aşteaptă de ani buni modificarea legislaţiei în domeniu, Guvernul şi Parlamentul României trebuie să urgenteze proiectul de modificare a Legii 38/2003 – Legea Taximetriei, să nu se lase influenţat de valul de entuziasm şi delir electronic pe care îl promovează aceste entităţi electronice şi să ia o decizie raţională, să promoveze urgent necesarele modificări legislative cu privire la anularea obligativităţii dispeceratului, scutirea TVA la achiziţionarea unui autovehicul electric etc. Solicităm de asemenea Autorităţilor Publice Locale să îşi exercite atribuţiile de serviciu în combaterea transporturilor ilegale de pasageri. De aceea, având în vedere că pe 17 aprilie va avea loc în Piaţa Victoriei un protest autorizat al transportatorilor, ADTI invită toţi membrii şi simpatizanţi ai organizaţiei care au dovedit de-a lungul timpului încredere în munca şi activitatea noastră, să susţină şi să participe la acest protest”, notează sursa citată.