Toyota oferă gratuit patente pentru sistemele hibrid

Toyota Prius 2010

Toyota a primit cereri de la mai mult de 50 de companii, după ce a anunțat săptămâna trecută că va oferi acces liber la brevetele pentru motoarele electrice și unitățile de control a acestora. Toyota a subliniat săptămâna trecută planurile de a oferi producătorilor de automobile și furnizorilor auto accesul gratuit la aproape 24.000 de tehnologii pentru autovehicule electrice, ce au fost brevetate de gigantul auto japonez.


Toyota dorește să vândă 5,5 milioane de vehicule electrificate, anual, până în anul 2030, de la aproximativ 1,6 milioane de vehicule cât vinde acum. De la lansarea Priusului în anul 1997, Toyota a vândut peste 13 milioane de hibride, care oferă un motor convențional pe benzină și un motor electric, economisind combustibil prin recuperarea energiei pierdute în timpul frânării.

De ce oferă Toyota patente gratuite?

Oferirea de patente către rivali e doar o strategie de marketing pentru că tehnologiile pentru motoarele electrice și controlerele acestora sunt deja disponibile la nivel mondial.

Patentele respective sunt depășite și nu mai oferă un avantaj competitiv, mai mult, unele dintre acestea sunt mult prea vechi și vor deveni oricum disponibile tuturor. În plus, fiecare companie auto a dezvoltat propriile soluții tehnice pentru sistemele hibrid, mizele pentru viitorul deceniu fiind cu totul altele.

Toyota Prius 2010