ARCA a lansat sâmbătă, 2 octombrie 2010 prima rachetă suborbitală românească , mai multe date despre lansare vor fi date publicităţii mâine în cursul unei conferinţe de presă.
Update: Racheta Helen 2 a decolat sâmbătă, de la bordul navei NSSL 281 Constanţa, aflată în largul Mării Negre. Misiunea a fost un succes. ARCA (Asociaţia Româna pentru Cosmonautică şi Aeronautică) concurează în competiţia Google Lunar X Prize ce are ca scop trimiterea unui echipaj uman pe lună. Premiul, în valoare de 30 de milioane de dolari, se acordă întreprinzătorilor privați care reușesc să facă acest lucru până în anul 2015.
Update2:
Comunicatul de presa ARCA
La data de 1 octombrie 2010, orele 07:00, nava militară NSSL 281 Constanţa, însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard, au executat manevra de ieşire din Dana Militară 0 şi s-au îndreptat spre zona de siguranţă LRD Helen, din largul Mării Negre.
La bordul navelor era îmbarcată echipa ARCA împreună cu racheta Helen 2 şi balonul purtător.
Începând cu ora 15:00 s-au activat echipamentele electronice ale rachetei, capsulei rachetei şi capsulei balonului. Din acel moment, Centrul de Control al Zborului de la bordul navei, precum şi Centrele de Control aparţinând ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), de la Bucureşti şi Constanţa au început să recepţioneze date de telemetrie radio şi satelit.
La ora 15:30 racheta a fost alimentată cu combustibil şi a fost coborâtă pe suprafaţa mării.
La ora 16:00 s-a început umflarea balonului purtător, iar la ora 16:40 ansamblul balon-rachetă a decolat.
Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de 14000 m. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA şi ROMATSA au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 m faţă centrul zonei de siguranţă LRD Helen.
La altitudinea de 14000m, de la bordul navei, s-a comandat pornirea motorului rachetă care a funcţionat timp de 30 sec, plasând racheta până la altitudinea de 40000 m.
A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare.
Paraşuta de frânare a capsulei rachetei nu s-a deschis.
Nava rapidă Fulgerul, urmată de NSSL 281 Constanţa s-au deplasat să recupereze capsula, dar nu au reuşit identificarea acesteia. Căutările s-au încheiat la ora 22:00, echipa ARCA considerând inutilă rămânerea în zonă, din moment ce majoritatea datelor de telemetrie au fost transmise prin radio şi satelit, iar recuperarea nu este unul din obiectivele Competiţiei Google Lunar X Prize.
La data de 2 octombrie 2010, ora 01:00, navele au reintrat în Dana Militară 0.