12 greșeli cu care pici examenul auto

Examenul auto de traseu poate reprezenta un motiv de stres pentru cursanți, atât timp cât simt că nu stăpânesc tehnicile de conducere deprinse în timpul cursurilor școlii de șoferi. Chiar și din pricina emoțiilor, la examen ei pot face manevre greșite care îi depunctează și îi fac să rateze obținerea carnetului de conducere.

Instructorii școlii de șoferi Driving School au sintetizat cele mai frecvente greșeli pe care le fac, în general, cursanții la examenul de traseu, greșeli care echivalează cu cele mai multe puncte de penalizare.

E important să îi pregătească psihic pentru examene, să fie încrezători, să le explice că teama este nejustificată atât timp cât deprind tot ce este necesar în timpul cursurilor.

Sunt greșeli care se fac care atrag un depunctaj major la examenele de traseu. Enumărăm doar câteva dintre acestea, încadrate la penalizarea cu 9, respectiv 6 puncte.

1. Să nu cunoști aparatura de bord a comenzilor autovehiculului, de la manetele și butoanele de semnalizare și lumini, până la manevrele de schimbat viteza.

2. Să nu te asiguri când pornești cu mașina sau schimbi direcția de mers, ori când intri în intersecții

3. Să nu menții direcția de mers și să intri pe altă bandă fără semnalizare

4. Să nu acorzi prioritate de dreapta când se cere acest lucru, de exemplu în intersecții

5. Să mergi prea aproape de mașinile din față sau de cele din sens opus

6. Să nu te pregătești corect înainte de a porni în trafic, și aici intră reglarea scaunului, a oglinzilor retrovizoare, nefixarea centurii de siguranta, neeliberare franei de ajutor

7. Să nu sincronizezi corect comenzile și să ajungi să ți se oprească motorul, să mergi în treapta de viteză neadecvată sau să accelerezi excesiv

8. Să nu respecți marcajele drumului

9. Să nu virezi corect

10. Să nu semnalizezi când schimbi direcția de mers

11. Să eziți repetat să depășești alte vehicule când este necesar

12. Să faci manevre greșite la parcare”, spune Cornel Lipă, directorul școlii de șoferi Driving School din București.