Care este limita de alcool în sânge de la care se face dosar penal?

Peugeot 5008 Franta

Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice, este sancționată sever de legislația rutieră din România. Sancțiunile sunt aplicate în urma testării cu aparatul etilotest din dotarea Poliției Române, iar valorile alcoolemiei pot fi reverificate la spital prin analize de sânge.

Dacă în urma testării cu aparatul etilotest valoarea concentrației este cuprinsă între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, fapta se încadrează la contravenție. Amenda pentru valorile mai mici de 0.40 mg/l alcool în aerul expirat este de până la 4.050 de lei. Totodată se suspendă și permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Dacă valoarea depășește 0.40 mg/l, șoferului i se vor recolta probe biologice. Concentrația de 0,80 g/l alcool pur în sânge este echivalentă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

O concentrație mai mare de 0,80 g/l în sânge înseamnă dosar penal

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

În cât timp se absoarbe alcoolul?

Etanolul ingerat se absoarbe cu ușurință din tractul gastrointestinal. După ingestie, alcoolemia atinge nivelul maxim după:

  • 20-30 minute dacă stomacul este gol;
  • 1 oră – 1 oră și 30 minute, când stomacul conține alimente (proteinele și lipidele întârzie absorbția. Cel mai rapid se absorb băuturile cu o concentrație alcoolică de 10-20‰ și cele carbonatate).
  • Etanolul este metabolizat hepatic rapid în acetaldehidă. Odată ce s-au atins concentrațiile sanguine maxime, dispariția sa este lineară. Se consideră că un bărbat de 70 kg metabolizează 7-10 g alcool/oră. De exemplu, o persoană aflată în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 1,5 %, are nevoie de aproximativ 10 ore până ce alcoolul este eliminat complet din sânge.