Taxa de garanție pe ambalaje va fi reintrodusă de la 31 martie 2019. Această taxă a fost percepută și în timpul regimului comunist și era un mecanism prin care poluatorul sau cel care risipea resursa (în special sticlele) era taxat.
Noua taxă pe reciclare, în valoare de 50 de bani pe ambalaj, ar putea fi aplicată pe model german, unde cumpărătorul plătește o taxă la casă, în magazin, iar în momentul în care aduce înapoi ambalajele la reciclat primește un voucher de cumpărături. Legea fost adoptată astăzi, 17 ianuarie 2018, prin OUG.
România intră în lumea civilizată
Această lege este deosebit de importantă pentru România, iar dacă va fi aplicată așa cum este în Germania va schimba radical țara de la un capăt la altul. Un lucru surprinzător e că cea mai bună lege din ultimii 10 ani – taxa pe nereturnarea ambalajelor – este introdusă de un prim-ministru femei, criticată pentru corectitudinea gramaticală a discursului său.
„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
„De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă”, a completat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Cum ar putea funcționa taxa pe ambalaje?
Atunci când cumpărați un borcan cu gem sau o sticlă de bere de la magazin veți plăti o taxă suplimentară de 50 de bani pentru ambalaj.
– Dacă veți arunca la gunoi ambalajul (sticla, borcanul, etc.) sunteți considerat poluator și veți fi taxat cu cei 50 de bani pe care îi veți pierde.
– Dacă un cumpărător certat cu bunul simț va arunca ambalajul pe stradă, va pierde taxa și aceasta ar putea fi recuperată de un alt cetățean care va ridica ambalajul de jos și îl va duce la reciclat. Aici, al treilea cătețean, care depune acest efort de curățare a străzilor, va fi recompensat.
– Dacă alegeți calea unui om responsabil și returnați ambalajul la un magazin (devenit reciclator în acest caz) veți primi un voucher de cumpărături în valoare de 50 de bani pe care îl veți putea folosi în acel magazin.
Proprietarul magazinului va dori să recicleze cât mai mult, să ofere cât mai multe vouchere, ce se vor întoarce în magazinul său sub formă de venit. Cumpărătorul va dori să recicleze la magazinul preferat care-i oferă mai multe avantaje.
Însă cel mai mult va câștiga România, care nu va mai arăta ca o groapă de gunoi, locuită de sălbatici, ci ca o țară curată, cu adevărat europeană.
Această lege contribuie și la dezvoltarea economiei, fiind recuperate materiale precum aluminiul, sticla, plasticul, fierul, hârtia, ce vor intra în circuitul economic.