BMW mizează pe avantajele oferite de China

Companiile europene înțeleg potențialul de producție și de desfacere oferit de China. Oricum am privi, forța de muncă din China va fi mai ieftină, tot mai bine pregătită și categoric mult mai numeroasă. Deci nu e nicio mirare că firmele auto din Europa se mută în China. BMW-urile la calitate chinezească vor fi disponibile inclusiv în Europa. Și când spunem calitate chinezească nu ne referim la celebri teneși chinezești, ci la cicluri de producție aflate sub control de calitate european. China poate fabrica orice, de la cele mai banale lucruri la nave spațiale și avioane din generația a cincea. Fabricarea unui automobil poate demara mai rapid ca oriunde, printr-un simplu contract semnat.
În 2019, BBA îşi măreşte capacitatea de producţie a celor două facilităţi locale, Tiexi şi Dadong de la Shenyang (provincia Liaoning), la un maxim de 520.000 de automobile BMW. Mai mult, modelul electric BMW iX3 produs de BBA este planificat să fie exportat pe pieţele din afara Chinei.
Aproximativ 560.000 de automobile ale mărcii BMW au fost livrate clienţilor din China în 2017 – mai mult decât în următoarele două cele mai mari pieţe, SUA şi Germania, la un loc. Două treimi din toate automobilele BMW vândute în China au fost produse de BBA în cursul anului trecut. Producţia locală a noului BMW X3 a început în China în luna mai, aşa cum fusese planificat, iar lansarea în cea de-a doua jumătate a anului este de aşteptat să accelereze suplimentar creşterea pe cea mai mare piaţă auto din lume. BMW X3 este al şaselea modele BMW localizat pentru China (construit conform cerințelor pieței și legilor din China care se deosebesc de cele europene).

BMW iX3 Concept
BMW iX3 Concept

Pe lângă cele două locaţii de producţie a automobilelor, BBA derulează şi o uzină de motoare, care include o fabrică de baterii pentru automobilele electrificate ale mărcii BMW ce sunt produse local la Shenyang. Aceasta este prima uzină de baterii operată în China de un constructor de automobile premium. Producţia locală a BMW, primul model electric al mărcii BMW, va începe în 2020 la Shenyang. De asemenea, BMW iX3 este planificat să fie exportat în pieţele din afara Chinei.
În prezent, BBA are deja peste 800 de angajaţi în facilităţile sale de cercetare şi dezvoltare, trei sferturi dintre aceştia fiind chinezi. În total, BBA are peste 16.800 de angajaţi. Din 2009, BMW Brilliance Automotive a investit peste 52 de miliarde de renminbi (yuani China; aproximativ 6,7 miliarde de euro) în uzinele sale din Shenyang. Automobilul BMW cu numărul două milioane produs în China a ieşit de pe linia de asamblare în ianuarie 2018.

SUV-ul electric BMW iX3 fabricat în China

Tagged