Producem gunoi

Greutatile tranzitiei si esecul invatamantului din Romania fac ca oamenii din aceasta tara sa abordeze orice problema in mod primitiv. Nu ne intereseaza decat de noi si ajungem sa nu ne deosebim prea mult de animale. Reciclarea este unul din factorii care determina calitatea vietii, peisajele rurale sau strazile din orase isi pierd farmecul si pot deveni chiar periculoase atunci cand sunt tapetate cu gunoaie. Obiectele ce se arunca acum la gunoi au alte proprietati fizico-chimice fata de cele din trecut. P.E.T-urile sau sticla se descompun in sute de ani iar acumularea lor in albiile raurilor sau in diverse colturi de natura ne influenteaza viata noastra si a copiilor nostri. Imi povesteau parintii mei despre cum arata raul din satul lor in anii ’60, limpede si plin de viata. Acum acelasi rau e asemanator cu motorina, nu poti face un pas in apa fara sa-ti tai picioarele in sticle sau fara sa iei vreo boala de piele.
Miscarea de Reciclare, proiect desfasurat sub patronajul Ministerului Mediului, se va alatura în perioada 23-26 iulie a.c., Festivalului Coke Live Peninsula, la Târgu Mures.
Miscarea de Reciclare merge la Festivalul Coke Live Peninsula pentru ca vrea sa vorbeasca cu publicului tânar despre importanta reciclarii si despre modalitati practice si usoare de a recicla. De asemenea, voluntarii Miscarii de Reciclare vor face curatenie la sfârsitul fiecarei zile, selectând diferentiat deseurile si trimitându-le spre reciclare! Participantii la festival vor fi asteptati la coltul de reciclare unde, în schimbul deseurilor pe care le depun în containerele corespunzatoare, vor primi materiale informative despre reciclare si „cadouri verzi”.
Cortul Miscarii de Reciclare va fi amplasat în zona Civiliada II – zona de camping. Aici, trupele Miscarii vor organiza numeroase activitati si concursuri, printre care: transformarea paharelor aduse spre reciclare în „flori” din care se va alcatui un câmp de flori reciclate; concursuri de origami si recycle art; body painting; cadouri „verzi”.
Miscarea de Reciclare este primul proiect national de educare a publicului larg în privinta reciclarii (ambalaje, DEEE si alte tipuri de deseuri reciclabile).
Miscarea de Reciclare a debutat la începutul lunii iunie, ocazie cu care Televiziunea Româna s-a colorat în verde. Vreme de sase saptamâni, caravana Miscarii de Reciclare a trecut prin Galati (20 iunie), Iasi (27 iunie), Târgu Secuiesc la Festivalul Moto (03-05 iulie), Cluj (11 iulie) si Brasov (18 iulie).

Lasă un răspuns