Arca Executor – primul motor de rachetă românesc

„Executor”, motorul supersonicului IAR-111, în construcţie la ARCA
ARCA a început construcţia motorului avionului IAR-111.
Motorul, având o lungime de 2,2 m şi o greutate de 600 kg este realizat din materiale compozite, precum răşini fenolice şi epoxidice, ranforsate cu fibre de quartz şi carbon.
Combustibilul este format din oxigen lichid şi kerosen, acestea alimentând motorul prin intermediul a două pompe antrenate de o turbină de 1,2 Mega Wati.
Presiunea in camera de ardere a motorului este de 44 atmosfere, iar temperatura de 3000°C.
Tracţiunea la sol a motorului este stabilită la 24 tone-forţă.
În prima fază se vor realiza 18 motoare, pentru testele care vor demara la jumătatea anului.
Motorul avionului IAR-111 a fost denumit „Executor”, acest nume comunicând poziţia de leadership a organizaţiei, precum şi determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Considerăm acest motor „inima” întregului program spaţial non-guvernamental, acesta urmând să echipeze atât avionul IAR-111, cât şi rachetele Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize şi Haas III, aflată fază de proiectare la ARCA.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA
Pentru realizarea acestui motor ARCA a deschis o campanie de donaţii, prin care doritorii sunt chemaţi să susţină programul spaţial non-guvernamental, al carui obiectiv final este creşterea reputaţiei şi a nivelului de dezvoltare a ţării.
Pe Facebook-ul ARCA puteţi urmări zilnic evoluţia construcţiei şi testării motorului Executor.

Lasă un răspuns