Romania este un stat care nu reuseste sa-si puna la punct o industrie avansata din punct de vedere tehnologic. Se insista mult pe agricultura, turism si alte domenii care ar trebui sa vina in completarea industriilor de varf și in niciun caz sa constituie baza economiei.
In lume sunt corporatii care realizeaza venituri anuale mai mari decat PIB-ul României, corporatii care pot cumpara un stat mai mic sau care pot influenta politica in diverse regiuni in functie de interesul propriu (Irak si Nigeria sunt cele mai bune exemple in acest sens). Pretul unui singur avion Boeing 787 Dreamliner este de 200 de milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de tone de grau. Cu alte cuvinte daca am vinde tot graul pe care-l produce Romania intr-un an am reusi sa cumparam numai 3 astfel de aeronave.
Chestiunea e ca americanii construiesc cele 3 avioane in numai o luna cu ajutorul a 160.000 de oameni din industria aviatica, iar noi avem nevoie de un an intreg si de 5 milioane de lucratori in agricultura. Acestea sunt cateva aspecte pe care guvernantii nostri nu le iau in calcul cand ies pe TV si bat campii cu agricultura, in schimb au grija sa ingroape fabrica de avioane de la Craiova si eventual sa cumpere tramvaie si autobuze din afara in conditiile in care avem cateva firme care incearca timid sa puna la punct o productie de acest gen.
Mai jos sunt veniturile obținute de cateva corporatii foarte mari intre care am incadrat si PIB-ul României. Cifrele sunt aproximative si sunt preluate dupa Wikipedia.
Wal-Mart – 337 mld euro
Exxon Mobil – 310,5 mld euro
PIB Romania -196 mld euro
Toyota -160 mld euro
Volkswagen Group -105,2 mld euro
Microsoft- 62,48 mld euro
Petrom – 3,033 mld euro
Dacia – 2,127 mld euro
Rompetrol – 1,72 mld euro