Tancul românesc TR85M1

Ziua nationala a României constituie in fiecare an un bun prilej de etalare a echipamentelor militare de care dispune armata națională. Caracterizate de unii ca „total depasite” avioanele MIG 21, IAR 99 Soim, elicopterele Puma Socat, tancurile TR85M1, vehiculele militare Hummer, transportoarele blindate Piranha, masina de lupta a infanteriei MLI 84 Jderul, sisteme de rachete LAROM si sistemele antiaeriene Ghepard formeaza nucleul Armatei Române. Pe viitor militarii nostri se vor bucura de o noua generatie de avioane de vanatoare si elicoptere de atac. Pana la decizia politica de inzestrare a armatei romane, vechile MIG-uri 21, modernizate impreuna cu israelienii de la Elbit sunt exploatate la maximum.

Tancul TR85M1

Tancul TR85M1 este un tanc mijlociu, având un echipaj format din 4 militari si o greutate totala de 50 de tone. Tancul mijlociu TR 85 M1, realizat la Uzina Mecanica Bucuresti, este cel mai performant de care dispune Armata Romana. Fata de modelele precedente, principalele imbunatatiri sunt la nivelul turelei, al transmisiei si al sistemului de propulsie. Proiectilele au o bataie mai mare, iar sistemul de ochire este prevazut cu telemetru laser.

Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul românesc dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 km/h iar pe un teren uscat fara denivelari de 40 km/h. Panta maxima de urcare este de 32 grade putând traversa santuri cu o latime de 2,8 m si ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adâncime de 5 m.

Propulsorul diesel cu 8 cilindri de 860 CP ofera tancului o autonomie de 400 km.

TR85M1
TR85M1

Ca armament, Tancul TR85M1 Bizonul” este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu teava ghintuita, ale carui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bataia maxima a tunului este de 14600 m.

De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bataie maxima de 2000 m, si calibru 7,62 mm cu o bataie maxima de 3000 m.
Modernizarile aduse tancului TR 85 M1 „Bizonul” au avut ca obiect cresterea puterii de foc, îmbunatatirea gradului de protectie, cresterea mobilitatii, fiabilizarea agregatului energetic si a sistemului de frânare, precum si modernizarea instalatiei de transmisiuni.

Echipamentele care au intrat in programul de modernizare au fost realizate in colaborare cu importante firme in domeniu, din Occident (Aerospatiale Matra, Sagem, Kollmorgen-Artus, Racall), precum si cu firme din Romania (Electromagnetica, Faur, Elprof, UM Resita, Aeroteh, IOR si IOEL).

Modernizarile aduse principalului tanc romanesc au constat in sisteme electronice de conducere a focului, de zi si de noapte, sisteme de stabilizare, de stingere a incendiilor si de detectie. Sistemele de conducere a focului (SCF), de tipul Ciclop-M1, sunt compuse din telemetru laser (determină distanţa până la ţintă cu o anumită precizie), aparate de ochire, calculator balistic, diversi senzori, organe de comanda, sisteme electronice pentru interfata cu utilizatorul.

Tunul cu calibru de 100 milimetri poate penetra un blindaj gros de 350 milimetri de la o distanta de 4000 de metri.

Uzina Mecanica Bucuresti, care ocupa o suprafata de 20 de hectare in sectorul 3 al capitalei, a intrat in vizorul rechinilor imobiliari pentru o perioada. Criza financiara ar putea reprezenta un ragaz pentru politicienii nostri care ar putea constientiza importanta pentru Romania a unei astfel de intreprinderi.

Principalele caracteristici:

  • greutate: 50 tone;
  • lungime: 9.92 m;
  • latime: 3.43 m;
  • inaltime: 2.38 m;
  • garda la sol: 0.42 m;
  • unitatea de foc: 41 lovituri;
  • echipaj: 4 oameni;
  • armament: 1 tun calibrul 100 mm; 1 mitr. jumelata calibrul 7,62 mm; 1 mitraliera A.A calibrul 12,7 mm

In clipul de mai jos puteti urmari cateva dintre aceste blindate pregătite pentru defilare:

Update:
Noul sezon din The World’s Toughest Driving Test, emisiune difuzata de BBC 3 in Marea Britanie, are ca principal subiect tancul romanesc TR-85. Prezentatori Will Mellor si Kirsten O’Brien au avut ocazia sa puna la grea incercare cel mai modern tanc construit vreodata in Romania.
Emisiunea poate fi vizionata mai jos:

Lasă un răspuns