Ambreiaj electronic eClutch de la Bosch

Ambreiajul electronic e un dispozitiv de care șoferii s-ar putea îndrăgosti la prima utilizare. Ambreiajul eClutch de la Bosch este controlat de computerul automobilului eliminând legătura fizică între pedală și placa de presiune.
Dispozitivul eClutch furnizat de Bosch permite șoferilor care utilizează o transmisie manuală să conducă în treapta întâi de viteză fără a folosi ambreiajul. Acest dispozitiv este cu atât mai util în situaţiile de blocaje în trafic, când sunt necesare opriri şi porniri dese. În cazul eClutch, şoferii pot să utilizeze doar pedala de frână și cea de accelerație, ca și în cazul transmisiei automate.
Acest ambreiaj controlat electronic micșorează decalajul dintre transmisia manuală și cea automată. Mai mult, eClutch face posibilă deplasarea cu viteză de croazieră, ceea ce reduce consumul de carburant. Independent de șofer, ambreiajul decuplează motorul de la transmisie atunci când acesta nu mai accelerează. Motorul se oprește. Rezultatul este o economie de carburant de 10 procente.
Principiul din spatele funcției de rulare cu viteză de croazieră start-stop este simplu: sistemul Bosch detectează micșorarea presiunii aplicate de șofer asupra pedalei de accelerație, decuplează motorul de la transmisie și împiedică astfel consumul de carburant de către motor. Șoferii pot deja simula manual acest efect prin decuplarea ambreiajului pe un drum în pantă. În viitor, sistemul va include în mod automat această funcție, oprind în același timp și motorul.
Iar în cazul în care sistemul de propulsie este electrificat, ambreiajul controlat electronic face posibilă combinația dintre sistemul de propulsie hibrid și transmisia manuală. În funcție de configurație, sistemul poate permite rularea cu viteză de croazieră și recuperarea forței de frânare. Din acest punct de vedere, eClutch oferă două avantaje: transmisia manuală poate fi încă utilizată la autovehiculele hibrid și prețul modelelor hibrid de bază poate fi redus, întrucât nu mai este necesară o transmisie complet automată.

Bosch Factory
Bosch Factory

Lasă un răspuns