În Timișoara revine transportul de persoane cu vaporașul

Transportul naval de persoane este practicat în țara noastră cu precădere în zona Deltei Dunării, unde localitățile izolate de ape sunt conectate cu nave rapide. Transportul naval în interiorul unui oraș este un lucru mai rar întâlnit în România, exceptând plimbările de agrement.

Timișoara – primul oraș din România cu transport în comun pe apă

În Timișoara a început să funcționeze o rută de transport cu 9 stații, aflată pe canalul Bega. Ruta este acoperită mai multe nave de tip vaporeto, iar o navă poate transporta cel mult 50 de pasageri din motive de siguranță. Toți pasagerii trebuie să ocupe câte un loc pe scaun. Nu se acceptă pasageri în picioare. Viteza maximă a vaporașelor este de 12km/h, apropiată de viteza medie a unui automobil ce înfruntă traficul aglomerat și semafoarele. Prețul unui bilet este de un Leu.

Vaporeto în Timișoara

Și în București există posibilitatea de transport pe apă între anumite puncte aflate pe salba de lacuri din nordul orașului. De asemenea, orașele dunărene pot profita de transportul de persoane pe cursul Dunării, dat fiind că nu există suficiente poduri și drumuri rapide.