Clujul cumpără autobuze electrice articulate

Solaris Urbino 12

Primăria municipiului Cluj-Napoca va cumpăra 18 autobuze electrice articulate, cu o valoare de 16 milioane de euro. Finanțarea este asigurată cu ajutorul fondurilor europene.


„Am semnat contractul de furnizare pentru un număr de 18 autobuze electrice articulate Solaris Urbino, cu o lungime de 18 metri şi capacitate de 131 persoane. Noile autobuze electrice, cu o capacitate mai mare decât cele existente deja la Cluj-Napoca, vor deservi ruta Cluj-Napoca-Floreşti şi alte trasee din municipiu, în funcţie de solicitările clujenilor pentru noi linii de transport public şi analiza CTP Cluj-Napoca. Noile autobuze vor ajunge la Cluj-Napoca în următoarele 12 luni şi vor fi integrate în actuala flotă de transport public. 50% din flota de transport în comun a municipiului este verde şi nepoluantă. Contractul semnat cu Solaris Bus & Coach SP. Z.O.O. are valoarea de 83.131.020 RON şi cuprinde, pe lângă vehicule, 6 staţii de încărcare rapidă şi 18 staţii de încărcare lentă”, a declarat Emil Boc.


Autobuzele electrice Solaris Urbino au o capacitate de 131 persoane, din care 44 pe scaune. Lungimea autobuzului articulat este de 18 metri, înălțimea de 3,3 metri şi lăţime de 2,55 metri. La fiecare trei autobuze va exista o stație de încărcare rapidă, alături de 18 staţii de încărcare lentă.

Pe lângă aceste 18 autobuze și stațiile de încărcare aferente, deja finanțate prin PNRR, alte 22 autobuze și stații vor ajunge la Cluj prin proiecte depuse în cadrul altor programe operaționale de finanțare din fonduri europene, totalul ridicându-se la 40 de autobuze noi în perioada următoare.