BYD spune că autobuzele sale au o autonomie mai mare decât cea specificată

Comparatie  transport in comun masina-autobuz-bicicleta
Comparatie transport in comun masina-autobuz-bicicleta

Autobuzele electrice BYD au transportat sportivii de la Special Olympics 2015 World Games din Long Beach, CA, SUA.
Autobuzele chinezești BYD sunt alimentate de baterii cu fosfat feric de litiu (LiFePO4) care au de regulă o densitate energetică de 90–120Wh/kg. Acest tip de baterii acceptă între 1000 și 2000 de reîncărcări, motiv pentru care BYD oferă 12 ani de garanție. Autobuzele BYD au 250km autonomie, nu emit noxe și sunt silențioase. Noile modele electrice BYD au un preț cuprins între 400.000 și 600.000 de dolari.
Autobuzele electrice ar putea fi utile în România în anumite condiții. Marele avantaj al autobuzelor electrice este economia de motorină. În primul rând, șoferii nu mai pot fura motorină cu găleata, companiile de transport economisind bani serioși. În al doilea rând, autobuzele nu mai au nevoie de revizii costisitoare și nici de numeroasele consumabile.
Un autobuz diesel consumă aproximativ 30 de litri/100km atunci când circulă în mediul urban. Pe o durata de viață normală de 500.000 de kilometri, un autobuz arde nu mai puțin de 150.000 de litri de motorină în valoare de 192.000 de euro.
În orașele românești, autobuzele electrice pot fi înlocuite ușor cu troleibuze, acestea din urmă fiind mult mai eficiente atât din punct de vedere economic cât și al eficienței energetice. Deci nu există niciun argument rațional prin care un primar ar plăti de trei ori valoarea unui troleibuz cumpărând un autobuz electric.
Atunci când vorbim de cursele interurbane pe distanțe mici, cum ar fi cele între București și orașele satelit, autobuzul electric își poate dovedi adevărata valoare.

Lasă un răspuns