Poluanții din casa noastră

Când ne gândim la poluare avem în minte imaginea unor termocentrale imense care scot nori groși de fum sau a unui automobil diesel ce lasă în urma lui un fum negru. Poluarea îmbracă multe forme, unele dintre ele sunt imperceptibile și pot fi descoperite doar cu aparate speciale. Fiecare formă de poluare este nocivă pentru sănătate, ne afectează viața, ne îmbolnăvește și ne scurtează viața. Astăzi vom lăsa automobilele diesel și vom enumera câteva surse de poluare aflate chiar în casa noastră.

Surse de poluare din casa noastră

Monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon (CO) este unul dintre cele mai periculoase gaze, denumit și „ucigașul tăcut”. Monoxidul de carbon nu are miros și nu are culoare. Acesta este fatal și este vinovat de moartea multor persoane. Monoxidul de carbon este generat de sobe sau centrale care funcționează necorespunzător și elimină gaze într-un spațiu închis. Primul semn al acumulării monoxidului de carbon este durearea de cap, urmată de starea de somnolență și de leșin. La primul semn, deschideți larg geamurile, aerisiți camera și ieșiți în aer liber. Asigurați-vă că nu a rămas nimeni în casă.

Fumul de țigară

Fumul de țigară este un amestec de sute de substanțe poluante, nocive pentru sănătate. Fumatul scurtează viața, provoacă boli fatale cum ar fi formele de cancer. Un om care fumează în casă nu numai că își distruge propria sănătate, dar afectează și viața celor de lângă el. Sunt numeroase situații în care părinții fumează, în casă, lângă copii. Aici nu este vorba de viciu și comoditate, este vorba de o crimă. Soluția este renunțarea imediată la fumat, fără alte justificări puerile.

Lumânările

Lumânările care ard în casă emit gaze poluante. Pe lângă riscul de incendiu, arderea parafinei și a cerurilor din care sunt fabricate lumânările generează gaze toxice precum benzenul, toluenul, formaldehide, acetaldehide și altele. Este recomandat să nu aprindeți lumânări în spațiile închise.

Mobilierul nou

Mobila nouă este fabricată din pal (PAL, PFL, MDF, placaj) lipit cu adezivi. De fiecare dată când luăm o piesă nouă de mobilier simțim un miros înțepător, specific formaldehidei din adezivul cu care a fost lipit rumegușul. Problema e că Organizația Mondială a Sănătății menționează formaldehida în Categoria 1 a substanțelor potențial cancerigene. După ce ați montat o piesă de mobilier, iar mirosul înțepător este persistent, aerisiți bine încăperea. Aveți grijă ca în zilele următoare casa să fie aerisită. În felul acesta reduceți efectul acestor substanțe nocive.

Detergenții

Detergenții lăsați în ambalaje desfăcute devin surse de poluare. Chiar și granulele de detergenți trec prin sublimare în aerul din casă. Simțim de cele mai multe ori parfumul acestora, însă parfumul aduce pe lângă mirosul plăcut și o serie de particule nocive pentru sănătate. Mențineți detergenții și parfumurile în ambalaje închise.

Câștigă timp! Comandă detergenții online!

Polenul și alergenii din plante

Unele persoane sunt alergice la polen, iar florile aduse în casă le pot provoca alergii. Alegerea florilor pe care le punem în vază trebuie să se facă cu atenție, mai ales de cei care sunt alergici la polen sau știu că urmează să primească în vizită persoane alergice la polen.

Mucegaiul

Mucegaiurile sunt o serie de ciuperci care se dezvoltă în casele nearisite, unde umezeala este persistentă. Mucegaiul poate provoca o serie de boli precum sinuzita fungică și le poate agrava pe altele, cum ar fi astmul. Pe lângă metodele de intervenție directă asupra mucegaiurilor aveți grijă să aerisiți casa, să lăsați lumina să pătrundă mai mult timp în casă și să nu uscați rufe în casă. Încălziți mai bine casa pe timp de iarnă pentru a nu favoriza condensul apei în colțurile reci ale încăperii.

Cenușa

În cazul în care locuiți într-o cameră încălzită cu sobă pe lemne și cărbuni, pulberile și cenușa devin inamici al familiei. Pulberile fine sunt absorbite în plămâni sau ingerate, iar cenușa rezultată din arderea lignitului are o radioactivitate de 10 ori mai are decât cea a mediului. Cantitatea de uraniu și thoriu radioactiv din cenușa de lignit nu este suficient de mare ca să ne îngrijoreze, însă se adaugă la fondul natural de radiație. (Pentru mai multe date consultați scientificamerican.com)