Turbina Savonius ideala pentru amatori

Foarte multi din cei care locuiesc la curte doresc sa reduca costurile cu energia electrica sau chiar sa fie independenti. In Romania inca nu este posibil ca o persoana fizica sa livreze energie in reteaua electrica si sa fie platita pentru acesta desi acest lucru ar fi deosebit de util pentru comunitatea respectiva din mai multe puncte de vedere.

Turbina de tip Savonius este o turbina verticala usor de construit de amatori care nu necesita cunostinte avansate si nici materiale speciale.
Turbina a fost inventata de inginerul finlandez Sigurd J. Savonius in anul 1922 iar primele incercari cu o astfel de turbina au avut loc in orasul german Furstenburg in anul 1745 de Johann Ernst Elias Bessler (nascut in 1680).
Turbina Savonius are o eficienta destul de scazuta (14%) comparativ cu alte tipuri de turbine eoliene cum ar fi Darrieus (32%) sau cele cu palete profilate insa simplitatea constructiva primeaza de multe ori in fata eficientei.
Cel mai cunoscut tip de turbina Savonius este anemometru (dispozitiv de masura pentru viteza vantului) intalnit in fiecare statie meteorologica. O alta aplicatie a turbinei Savonius este reprezentata de ventilatorul Flettner, inventat de inginerul german de aviatie Anton Flettner in anul 1922, intalnit de multe ori pe acoperisul unor imobilelor.
In clipul de mai jos este prezentata o turbina de tip Savonius:

Lasă un răspuns