Enel Green Power primește 16,9 milioane de dolari pentru un proiect de hidrogen verde

Turbina eoliana GE Haliade-X

Proiectul Faro del Sur al Enel Green Power Chile și Highly Innovative Fuels (HIF) a primit o finanțare de aproape 16,9 milioane de dolari americani, cea mai mare sumă acordată vreodată unui singur proiect în cadrul „Primului apel pentru finanțarea proiectelor de hidrogen verde în Chile”, organizat de către Compania pentru Dezvoltarea Producției din Chile (acronimul spaniol Corfo).

Scopul finanțării este de a accelera implementarea inițiativelor care contribuie la tranziția energetică către atingerea neutralității carbonului. Faro del Sur este cea mai mare inițiativă, și singura din regiunea Magallanes, care obține finanțare.

„Prin această finanțare, marcăm o nouă etapă către un proiect care va produce hidrogen verde prin procesul de electroliză, prin transformarea energiei produse de către centralele eoliene. Este un proiect care demonstrează angajamentul nostru de a promova soluții inovatoare care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a țării”, a declarat Fernando Meza, manager pentru Dezvoltarea Afacerilor la EGP Chile.

Conform estimărilor, proiectul Faro del Sur va produce 25.000 de tone de hidrogen verde pe an în regiunea Magallanes, prin producerea de energie eoliană și instalarea de electrolizoare pentru o capacitate de circa 240 MW.

„Aceste tipuri de stimulente reprezintă încă un pas înainte către o economie sustenabilă, care va contribui la poziționarea Chile drept unul dintre cei mai importanți producători de hidrogen verde și derivați ai acestuia din întreaga lume”, a declarat Clara Bowman, CEO al HIF Global.

Apelul pentru finanțare promovat de Corfo, care a acordat un total maxim de 50 de milioane de dolari americani, a primit cereri de la 12 companii naționale și străine interesate să dezvolte și să execute proiecte de producere de hidrogen verde în Chile. Una dintre cerințele de participare a fost ca proiectele să aibă în vedere o capacitate de electroliză de cel puțin 10 MW. În plus, punerea în funcțiune a proiectelor nu trebuie să aibă loc mai târziu de 31 decembrie 2025.