Ce efecte are Ora Pământului?

Ora Pamantului 2019

Ora Pământului (engleză Earth Hour) este un eveniment organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.


După ce sunt sensibilizați, utilizatorii pornesc Jeep-ul diesel de 3 tone și se întorc la obiceiurile lor ce constau în consumul excesiv de resurse, chiar prostesc uneori.


Nu cred în astfel de evenimente și nici în efectele lor. În schimb impozitele mari pe automobilele cu motoare mari, subvențiile acordate automobilelor electrice și cele pentru energiile verzi pot să schimbe foarte multe lucruri.
Cetățenii sunt atenți cu banii lor nu cu mediul, iar politicile de mediu se impun prin taxe și subvenții. Oprirea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare ambalaj la cumpărare i-ar putea determina pe mulți să renunțe în a arunca PET-ul la întâmplare. La fel cum hipermarketul blochează 50 de bani în căruciorul de cumpărături pentru a fi sigur că va fi dus la locul lui, la fel statul român poate bloca 50 de bani pentru fiecare ambalaj având garanția că ambalajul va fi înapoiat și refolosit. Bineînțeles că e greu să facem peste noapte ceea ce în Germania se face de 20 de ani, însă chiar și cei mai nesimțiți dintre români, după ce vor fi arși la buzunare zi de zi cu acei 50 de bani, vor ajunge să recicleze.


În schimb, funcționează metodele automatizate de economisire a energiei cum ar fi corpuri de iluminat cu senzori, sistemele care închid automat calculatoarele sau ecranele LCD când nu sunt utilizate sau sistemele start/stop din automobile.

Monitorizare consum energie electrică Ora Pământului 2019

Ora 20.58 – Consum energie electrică la nivel național – 7577MW
Ora 21.21 – Consum energie electrică la nivel național – 7331MW
Ora 21.22 – Consum energie electrică la nivel național – 7273MW
Ora 21.30 – Consum energie electrică la nivel național – 7259MW
Ora 21.33 – Consum energie electrică la nivel național – 7171MW
Ora 21.42 – Consum energie electrică la nivel național – 7159MW

Ora Pamantului 2019


Diferențele de consum sunt prea mici pentru a trage concluzii. Ar trebui să acceptăm că s-a înregistrat o reducere de aproximativ 200MWh în timpul acestui eveniment. Având în vedere că în acel moment importam peste 1300MW, cei 200MWh economisiți au fost bineveniți. Aceștia costă aproximativ 20.000 de euro, bani pe care ar fi trebuit să-i plătim pe importurile din țările vecine.