Pot fi tractoarele electrice?

Automobilele electrice și-au dovedit deja performanțele și eficiența în fața celor echipate cu motor termic, însă o serie de vehicule se bazează încă pe vechiul motor diesel pentru a fi eficiente din punct de vedere economic. În această categorie putem menționa autocarele, camioanele și tractoarele. Având nevoie de putere mare pentru lucrările agricole, un tractor trebuie să se bazeze pe o sursă densă de energie, cum este motorina. Un motor diesel poate genera o energie echivalentă cu 4KWh pentru fiecare litru de motorină arsă. Cu un rezervor de 100 de litri de motorină obținem echivalentul a 400KWh, iar partea practică e că putem realimenta în mai puțin de 10 minute.

Pentru tractoarele din podgorii, fermele de animale și serele de legume, soluția electrică s-ar putea să fie superioară celei diesel. Pentru aceste aplicații nu este necesară o cantitate mare de energie, priza poate fi în imediata apropiere, iar faptul că nu generează gaze toxice recomandă tractorul electric pentru spațiile închise (sere, magazii, ferme de animale).


Un exemplu pentru viitoarele generații de tractoare electrice îl reprezintă prototipul New Holland T4 Electric. Motorul său electric oferă o putere continuă de 75 CP (55 kW) și atinge vârfuri la 120 CP (89 kW), cu un cuplu maxim de 440 Nm și o viteză maximă de 40 km/h. Toate aceste cifre sunt comparabile cu cele ale tractoarelor cu ardere internă. Compania a spus că producția va începe la sfârșitul anului 2023 pe tractorul cu tracțiune integrală.