Investitii in industria petroliera in vreme de criza

Rompetrol va investi peste 175 de milioane USD pentru extinderea capacitatii de tranzitare a titeiului si a produselor petroliere in Marea Neagra.
Terminalul petrolier este situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre si poate primi nave de pana la 160.000 tdw* (tone deadweight), operatiunile de descarcare/incarcare desfasurandu-se prin intermediul unui sistem plutitor de acostare care face legatura cu parcul de rezervoare de titei al rafinariei Petromidia printr-o conducta submarina si de uscat.
Fata de traseul prin Portul Constanta, acest proiect scurteaza cu aproximativ 33 de kilometri drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie, realizand in acelasi timp importante reduceri de cost, de cel putin 4-5 USD/tona.

„Cu o capacitate anuala de tranzit de maxim 24 milioane tone titei, noul terminal marin va avea un rol strategic in consolidarea puntii de legatura intre resursele de titei din Est si pietele de desfacere din Vest, dar si in asigurarea securitatii energetice a Uniunii Europene prin crearea unei rute alternative. De asemenea, acesta va sustine prezenta KazMunaiGaz si Rompetrol in cadrul arcului geografic, inceput din zona Marii Caspice (Kazakhstan, Georgia), regiunea Marii Negre (Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria) si pana in Vestul Europei (Franta si Spania)” declara Dinu Patriciu, director general al Grupului Rompetrol.

Lasă un răspuns