Cel mai mare ecran de cinema din lume, IMAX, instalat în Bucureşti

Cel mai mare ecran de cinema din lume, IMAX, a fost instalat astăzi în Bucureşti, în cadrul noului cinematograf Samsung IMAX, parte a megaplexului Cinema City Cotroceni. Megaplexul, primul din România, va fi deschis publicului în data de 20 noiembrie 2009, în cadrul AFI Palace Cotroceni, şi cuprinde 17 săli de cinema, 3 săli VIP, precum şi sala Samsung IMAX.
Ecranul IMAX este cel mai mare din industrie, fiind de 10 ori mai greu şi mai mare decât un ecran standard de cinema. Înălţimea ecranului este de 26 de metri şi reprezintă echivalentul a 7 elefanţi puşi unul peste celălalt. Ecranul de peste 37 de metri lăţime, cu o dimensiune aproximativ egală cu cea a unei jumătăţi de teren de fotbal, are o formă uşor curbată pentru a cuprinde vederea periferică a tuturor celor care vizionează un film.
Ecranul este confecţionat din latex, iar pe 70 % din suprafaţa sa are perforaţii speciale care permit trecerea sunetului şi previn mişcarea datorată curenţilor de aer. Ecranul IMAX, acoperit cu o vopsea argintie specială prin care este reflectată lumina în sală, creează o imagine 3D impecabilă, datorată şi celor trei elemente specifice: geometria sălii, tehnica de proiecţie şi ochelarii polarizaţi.
Geometria sălii Samsung IMAX, pentru care IMAX deţine patent la nivel internaţional, a fost special gândită pentru a face publicul să se simtă ca şi cum ar fi parte din acţiunea filmului. Sunetul clar şi puternic şi modul de poziţionare a scaunelor în amfiteatru, alături de pelicula de mare rezoluţie de 15-70 mm, oferă spectatorului experienţa unică IMAX.
Instalarea proiectorului IMAX, cel mai mare proiector de film din lume, a avut loc luna trecută, în Bucureşti. Proiectorul cântăreşte o tonă, iar costul unui astfel de sistem de proiecţie se ridică la peste 2 milioane de euro. Tehnologia proiectorului IMAX este unică şi permite rularea simultană a două benzi de film la o viteză de 24 de cadre pe secundă. Pentru a obţine efectul de proiecţie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie şi generează pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept şi pentru ochiul stâng al spectatorilor. De asemenea, filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel încât să se potrivească cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor. Lumina generată de lămpile de 15.000 de waţi ale proiectorului IMAX 3D este atât de puternică, încât, dacă ar fi amplasată pe Lună, s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pământ.
În Europa există în jur de 70 de săli IMAX. Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din  regiunea Europei Centrale si de Est, deţine, în ţările în care este prezentă, licenţa exclusivă IMAX. Acum, compania operează 8 cinematografe IMAX: cinci în Polonia, unul în Cehia, unul în Bulgaria şi unul în Ungaria. Cea de-a noua sală, denumită Samsung IMAX, va fi inaugurată în aproximativ trei săptămâni la Bucureşti, în cel de-al şaselea multiplex deschis de operatorului internaţional în ţara noastră.
Pe lângă acest proiect, care va fi finalizat în curând, reţeaua Cinema City cuprinde deja cinci multiplexuri la nivel naţional, inaugurate în perioada 2007-2009 la Iaşi, Timişoara, Cluj, Bacău şi Piteşti, cu un total de 36 de săli.

Lasă un răspuns